Antena Căutare

Observator Special: Normele dupa care se acorda ajutorul social ii saracesc si mai rau pe beneficiari

Ajutorul social ar putea deveni cosmarul social pentru multi dintre beneficiari. Un control inopinat al celor de la primarie ii poate lasa fara singura sursa de venit pe cei care nu se incadreaza in normele numite de Guvern ca "de stricta necesitate". Cu alte cuvinte, daca aveti ghinionul ca vaca sa fi fatat chiar in ziua controlului, s-ar putea sa ramaneti fara ajutorul de la stat. Si asta pentru ca o singura bovina in ograda e mai mult decat suficienta, spun autoritatile.

Inainte sa vedem ce spun oamenii despre regulile, mereu schimbatoare, ale ajutorului social, sa vedem ce spune legea. Practic, pentru a putea sa primeasca ajutorul de la primarie, oamenii, sau mai exact situatia lor financiara si sociala, trebuie sa se incadreze in cativa parametrii.

De exemplu, sa spunem ca familia Ionescu, vrea sa aplice pentru ajutorul social oferit de stat. Familia are in gospodarie cinci gaini si o singura vaca. Si, da, sunt eligibili.

Vecinii lor, sa spunem familia Popescu, vrea si ea sa aplice pentru ajutor. Doar ca situatia lor materiala e ceva mai buna. E drept, au la fel de multe gaini, insa in ograda isi mai fac veacul doi cai si doua vaci de lapte. Pentru familia Popescu, vestile nu sunt deloc roz. Faptul ca iese din parametrii impusi de Stat se va traduce printr-un mare refuz din partea alesilor locali. Cu alte cuvinte, daca pe vremea comunismului, taranii inlemneau cand auzeau de colectivizare, acum, tremura de frica inspectorilor de la primarie.

Ideea apartine unui fost ministru, Ioan Botis, si chiar a fost pusa in practica. Desi controalele au pus stavila capusarii de fonduri, pentru nevoiasi este un compromis intre doua lucruri necesare - banii si mancarea.

Banii, desi sunt putini, sunt o adevarata avere daca e sa comparam cum banii pe care oamenii ii castiga. Asa ca multi renunta la orataniile din ograda. Liviu Ceasnog are patru copii, pe care ii creste de unul singur. A avut de ales intre ajutorul de la primarie si animale. A ales banii. De ce? Pentru ca nimeni nu are timp sa se ingrijeasca de gaini.

Altii, desi traiesc intr-o saracie lucie, isi permit sa creasca macar cateva inaripate.

La lista cu cerinte zoologice se adauga si alte criterii la fel de draconice. Inspectorii primariei vor numara si aparatele electrocasnice dintr-o gospodarie si chiar si numarul de masini si biciclete. Si, chiar daca saracia pluteste in aer in multe localitati uitate de lume si de autoritati, prea multe gaini ar putea face diferenta intre a avea ce pune pe masa maine si a avea ziua de maine.

Gata cu cozile la Casa de Asigurari! S-a implementat un nou sistem de obtinere a adeverintelor de sanatate... Dinel Staicu a fost eliberat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x