Antena Căutare

Observator Special: Romania, campioana investitiilor inutile: parc langa cimitir, sala de sport izolata de sat si laborator complet utilat, nefolosit

Salile de sport construite in sate izolate sau piscine olimpice amplasate in mijlocul pustietatii nu mai sunt de mult o surpriza pentru nimeni. Care a fost motivatia care a stat in spatele proiectelor? Existau niste bani, nu putini, care trebuia sa fie cheltuiti. Oamenii au nevoie de canalizare? De ce sa nu le facem un parc?! Asfaltul lipseste cu desavarsire? Cu siguranta, o sala de sport ultra-moderna va rezolva problema. Mai grav este ca au fost construite, au echipamentele necesare, insa nu exista nimeni care sa le si utilizeze.

Peste secole, cand urmasii vor privi in urma, la inceputul secolului 21, sau al Doilea Ev Mediu, cum banuim ca va fi denumit, se vor intreba: Ce a fost in capul conducatorilor de atunci, de au umplut tara cu sali de sport si parcuri pe care nimeni nu le foloseste? Gasirea unui raspuns va fi un adevarat calvar. Nu de alta, dar nici macar noi, contemporanii investitiilor inutile nu avem un raspuns. Avem insa o tara intreaga plina de investitii, frumoase ce-i drept, dar total nefolositoare.

Labodator de procesare a apei, complet utilat, nefolosit

Sa luam exemplul comunei vrancene Bordesti. Localitatea este mandra posesoare a unui laborator de procesare a apei. Si nu unul de pe vremea Raposatului, ci unul nou nout, cu echipamente moderne. Care momentan stau si colectioneaza praf.

Acum, exista riscul ca - pana sa proceseze vreun litru de baut de apa potabila - atat investitia de un milion de euro, cat si cladirea in sine sa se duca pe apa Sambetei. Si mai ironic este faptul autoritatile din comuna, desi au un ditamai laboratorul in ograda, platesc la patru ani cam 30 de mii de lei pentru analiza microbiologica a apei.

Sala de sport la 2 kilometri fata de scoala

In 2008, comuna bistriteana Livezile era una dintre localitatile selectate de Ministerul Dezvoltarii pentru construirea salilor de sport. Un lucru nobil, daca ne gandim la pustii satui sa bata mingea pe islaz. Problema, prima dintre ele, a fost amplasarea. Cam la 2 kilometri de scoala in care invatau copiii.

“Nu stiu cata utilitate ne va aduce noua, comunei, acea sala aplasata acolo. O sala de sport, dupa parerea mea,trebuie amplasata in zona apropierii scolii”, e de parere primarul comunei Livezile.

Trebuia, dar nu s-a intamplat, asa ca oamenii au acceptat si acest mic incovenient. Pana in 2011, s-a muncit cu drag si spor la sala de sport. Dar anul in care Romania a facut cunostiinta cu marea criza financiara a dus firma contractata pe lucrari in gaura neagra numita faliment. Si de atunci, sala a ramas in acelasi stadiu.

Insa ce-a mai ramas din proiectul inceput acum cinci ani, nu sta degeaba, ci se transforma. Scheletul metalic in rugina si miliardele in amintiri frumoase. Singurii care profita de sala de sport sunt hotii, care au furat deja cateva geamuri si usi. De termopan, bineinteles.

Fantana cantatoare, pentru turistii care n-a venit niciodata

La Piatra Neamt gasim un alt exemplu elocvent de bani cheltuiti de pomana. In 2009, in parcul din oras s-a construit o fantana cantatoare. Unde mai pui ca jeturile de apa erau luminate in toate culorile curcubeului. Turistii vor veni in turme, si-au zis edilii. Dar, minunea din Neamt a tinut ca orice minune. Vreo trei zile. Acum, fantana nu functioneaza iarna, iar vara doar atunci cand vrea.

Trei parcuri, in aceeasi localitate: unul devastat de maidanezi, unul langa cimitir

In localitatea braileana Stancuta oamenii au nu unul, nu doua, ci trei parcuri. Toate construite din bani de la bugetul de stat. Momentan, de unul dintre ele se bucura doar maidanezii. De celalalt, amplasat chiar langa cimitir.

“Era frumos tare, dar nu aici, in nenorocirea asta. Dar ala de la cimitir e si mai rau. Acolo stau mortii, mai ies si ei la odihna, la aer:, povesteste o batrana localnica.

Misterul amplasarii ne-a fost elucidat chiar de primar. Banii dati de la bugetul de stat erau pentru reamenajarea terenurilor degradate.

Un parc ce foloseste energie solara pentru iluminare. Pentru ca existau niste bani care trebuia sa se cheltuie

Un alt parc rasarit de nicaieri il gasim in judetul Botosani, localitatea Stauceni. Spre deosebire de cele pe care le-ati vazut mai devreme, acesta este un parc eco. Nu doar ca sporeste suprafata verde, foloseste si energie solara pentru iluminare. Singurii ramasi in bezna sunt localnicii.

De ce anume s-a construit acel parc am aflat tot de la un ales local. “Parcul asta pentru ce-a fost facut? Pai pentru ce-a fost facut? Niste bani care trebuia sa se cheltuie si s-au cheltuit. Asta a fost:, povesteste consilierul local.

Este cea mai clara explicatie pentru toate cazurile prezentate anterior. De ce nu au fost cheltuiti banii pe lucruri utile ramane un mister. Si pentru localnici, si pentru noi.

sursa foto: worth1000.com

Observator Special: Credem si nu cercetam: Milioane de credinciosi cred lucruri pe care Biblia nici macar nu le mentione... Cod galben de vreme rea pentru 22 de judete: Viscolul a pus deja stapanire pe Pasul Tihuta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x