Antena Căutare

Sărbătoare mare pentru credincioși! Ovidenia, ziua în care se împlinește o dorință! Tradiții și superstiții

Zi de mare sărbătoare pentru credincioșii din România. Biserica prăznuiește pe 21 noiembrie intrarea Maicii Domnului în Bisericã, Sãrbãtoarea Luminii sau Ovidenia. Este prima mare sãrbãtoare din Postul Crãciunului și, conform tradiției populare, aduce noroc și bucurie dacă sunt respectate și o serie de obiceiuri. Este momentul în care credinciosii se roagã pentru împlinirea celei mai mari dorinte pe care o au.

Zi de mare sărbătoare pentru credincioșii din România. Biserica prăznuiește pe 21 noiembrie intrarea Maicii Domnului în Bisericã, Sãrbãtoarea Luminii sau Ovidenia. Este prima mare sãrbãtoare din Postul Crãciunului și, conform tradiției populare, aduce noroc și bucurie dacă sunt respectate și o serie de obiceiuri. Este momentul în care credinciosii se roagã pentru împlinirea celei mai mari dorinte pe care o au.

În traditia popularã, Intrarea Maicii Domnului în Bisericã mai este numitã si Vovidenia sau Ovidenia, denumire întâlnitã în Moldova, Muntenia si Oltenia. Sãrbãtoarea Intrarea Maicii Domnului în Bisericã este asociatã cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul si soarele.

Tradiția spune că în ziua de 21 noiembrie, credinciosii trebuie sã aibã candela aprinsã în casã, iar focul sã ardã în cãmin toatã noaptea, pentru ca în viata copiilor din fiecare familie sã vinã norocul.

Este momentul în care credinciosii se roagã pentru împlinirea celei mai mari dorinte pe care o au. Cum va fi vremea în ziua de Ovodenie, asa va fi toatã iarna: dacã noapte va fi seninã, anul viitor va fi secetos si pomii nu vor avea rod bogat. În schimb, dacã ninge, va urma o iarnã cu multã zãpadã si un an roditor. Dacã este soare, va urma o varã secetoasã.

Credinciosii opteazã pentru bucate de post si preparate din peste, care sunt aduse înainte la bisericã pentru a fi sfintite. Aceste ofrande sunt împãrtite copiilor si sãracilor. Ca sã aveti spor si belsug în casã, de Intrarea Maicii Domnului în Bisericã, nu trebuie sã lucrati, sã spãlati rufe, sã faceti curãtenie, sã gãtiti. De asemenea, nu este bine sã fiti supãrat cu cineva. Dacã se întâmplã acest lucru, trebuie sã vã împãcati imediat.

Sãrbãtoarea Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã îndeamnã femeile sã dea dovadã de blândete si bunãtate ca sã aibã un an fãrã necazuri si deceptii. În ziua Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã, tinerii si, mai ales, copiii pun în vase cu apã si agheasmã crengi de mãr care sunt tinute la luminã si cãldurã ca sã înmugureascã si sã înfloreascã pentru a fi folosite în noaptea de Anul Nou ca sorcove.

În ziua praznicului de Intrarea Maicii Domnului în Bisericã se fac pomeniri pentru nefericitii care au murit fãrã lumânare si pentru cei înecati.

Avertisment important pentru românii cu planuri de călătorie în Bulgaria! De ce trebuie să vă feriți... Minivacanțele din 2019 ale românilor. Parlamentarii vor să schimbe zilele libere de peste an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x