Antena Căutare

Palatul Elisabeta, evacuat de Familia Regală în luna februarie! Ce se întâmplă cu Casa Regală a României?

Veste total neașteptată pentru români! Palatul Elisabeta va fi evacuat de Familia Regală! Detaliile sunt de-a dreptul surprinzătoare! Ce se întâmplă cu Casa Regală a României?

Palatul Elisabeta, evacuat de Familia Regală în luna februarie! Ce se întâmplă cu Casa Regală a României?
Familia Regală părăsește Palatul Elisabeta

Veste total neașteptată pentru români! Palatul Elisabeta va fi evacuat de Familia Regală! Detaliile sunt de-a dreptul surprinzătoare! Ce se întâmplă cu Casa Regală a României?

Casa Regală a României respinge acuzaţiile premierului Mihai Tudose, potrivit cărora Custodele Coroanei a solicitat RAPPS să stea cu chirie la Palatul Elisabeta, pe o perioadă de graţie de un an.

Casa Regală va părăsi Palatul Elisabeta după data de 5 februarie. În urmă cu două zile, Guvernul a dat aviz negativ propunerii de lege ce prevedea acordarea Palatului Elisabeta Casei Regale.

Acum premierul spune că a primit solicitare de chirie, însă reprezentanţii Casei spun cu totul altceva.

Casa Regală informează vineri că nu a primit nicio ofertă din partea RA-APPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta după data de 5 februarie 2018, Custodele Coroanei urmând a acţiona conform legislaţiei în vigoare.

"Nu au început discuţiile dintre Casa Majestăţii Sale Custodelui Coroanei şi RA-APPS cu privire la acest subiect. După data de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acţiona conform legislaţiei în vigoare", a informat, pentru AGERPRES, Biroul de presă al Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.

Potrivit Casei Regale, "Majestatea Sa îşi manifestă speranţa că parteneriatul cu instituţiile statului va continua, pentru ca activităţile Familiei Regale în sprijinirea intereselor fundamentale ale României să aibă loc în viitor, aşa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace".

"Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, îşi reafirmă angajamentul de a duce mai departe legământul tatălui său, Regele Mihai, faţă de Coroană şi faţă de Naţiune, în prezent şi în viitor", mai informează Casa Regală.

Potrivit Legii 406/2001, după decesul regelui Mihai, Custodele Coroanei are la dispoziţie 60 de zile pentru a elibera Palatul Elisabeta, respectiv până la 5 februarie.

Miercuri, Guvernul a dat un aviz negativ iniţiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie 2017.

Proiectat în 1930 de către arhitectul Duiliu Marcu, într-o combinaţie de stil maur şi brâncovenesc, Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru regina Elisabeta a Greciei, prima fiică a regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria, soră a regelui Carol al II-lea.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, regele Mihai I a cerut permisiunea mătuşii sale de a-şi muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, regele Mihai a fost forţat să semneze actul de abdicare la 30 decembrie 1947.â

Hackerii au atacat România în cel mai neașteptat mod posibil! S-au îmbogățit peste noapte cu monedele virtuale obținute la noi!

Palatul s-a aflat în proprietatea principesei Elisabeta până la naţionalizarea lui în 1948.

În prezent, palatul Elisabeta se află în proprietatea statului şi este administrat de Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

După revenirea definitivă în ţară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997, Palatul Elisabeta este folosit ca singura reşedinţă oficială şi locuinţă a Familiei Regale din Bucureşti. Din 2007, aici au avut loc: primiri de şefi de stat străini, primiri oficiale de delegaţii şi personalităţi româneşti sau străine, dineuri oficiale şi ceremonii de decorare, comemorări ale evenimentelor istorice importante şi ale personalităţilor româneşti sau străine.

Totodată, Palatul Elisabeta a găzduit întâlniri de lucru cu asociaţiile pe care un membru Familiei Regale le patronează, ceremonii de acordare a calităţii de furnizor regal pentru firmele româneşti, Garden Party-ul care celebrează, în fiecare an, Ziua Naţională de 10 Mai, celebrarea publică a zilei onomastice al regelui Mihai (8 noiembrie - Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil), zile ale Porţilor Deschise (primiri de grupuri de elevi şi alte persoane care doresc să cunoască Palatul Elisabeta şi activitatea zilnică a Familiei Regale), primiri de delegaţii ale asociaţiilor profesionale şi sportive.

La Palatul Elisabeta funcţionează Secretariatul Regal, aici având loc alte activităţi administrative ale Casei Regale.

Sursa: Agerpres, Antena 3

ZILE LIBERE 2018. Zi nelucrătoare de la stat! Românii ar putea avea încă o minivacanță: Decizia aparține Guvernului... Facebook nu va mai arăta la fel. Cum ne afectează acest lucru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x