Antena Căutare

Paște 2019. Tradiții în Săptămâna Mare pentru creștinii catolici

Paște 2019. Astăzi a început Săptămâna Mare pentru creștinii romano-catolici. După ce au participat la comemorarea intrării solemne a lui Isus în Ierusalim, în Duminica Floriilor, credincioșii catolici comemorează în timpul Săptămânii Sfinte Patima și Moartea Domnului, și se pregătesc să întâmpine Paștele - Învierea domnului.

Paște 2019. Tradiții în Săptămâna Mare pentru creștinii catolici Galerie
Paste 2019. Traditii Saptamana Sfanta

Paște 2019. Astăzi a început Săptămâna Mare pentru creștinii romano-catolici. După ce au participat la comemorarea intrării solemne a lui Isus în Ierusalim, în Duminica Floriilor, credincioșii catolici comemorează în timpul Săptămânii Sfinte Patima și Moartea Domnului, și se pregătesc să întâmpine Paștele - Învierea domnului.

În așteptarea celei mai importante sătbători din an, Paștele 2019, creștinii catolici, care de astăzi au intrat în Săptămâna Sfântă, care la ortodocși se numește Săptămâna Patimilor, merg la biserică și se roagă în cadrul unor slujbe speciale

Paște 2019. Tradiții în Săptămâna Sfântă

Cu seara zilei de joi, din Săptămâna Sfântă, începe Triduum-ul Pascal, trei zile de rugăciuni speciale, în care Biserica Catolică celebrează cu solemnitate Misterul Mântuirii, comemorându-l, prin celebrări speciale, pe Domnul Cristos răstignit, înmormântat şi înviat.

Aceste Triduum se va încheia cu Sfânta Liturghie fin noaptea Învierii Domnului.

Paște 2019 Tradiții pentru ziua de Joi din Săptămâna Sfântă

În dimineaţa zilei de joi, din Săptămâna Sfântă, în toate bisericile catedrale din lume se celebrează Sfânta Liturghie a Uleiurilor Sfinte. Această Sfântă Liturghie este unică în felul ei în timpul anului liturgic: se celebrează doar o dată pe an (în Joia Sfântă), doar în catedralele diecezelor şi reuneşte întreg clerul unei dieceze, arătând comuniunea preoţilor din dieceză cu episcopul lor.

Liturghia este prezidată de episcopul locului şi la ea participă toţi preoţii diecezani şi călugări din dieceza respectivă. În timpul acestei Sfinte Liturghii preoții participanți reînnoiesc făgăduinţele pe care le-au făcut în momentul în care au fost hirotoniţi preoţi.

În cadrul acestei Sfinte Liturghii, episcopul binecuvântează Uleiurile Sfinte, pe care apoi preoţii din dieceză le vor folosi timp de un an în administrarea Tainelor (sacramentelor) Botezului, Mirului şi al Ungerii Bolnavilor, precum și la ungerea și sfințirea bisericilor noi.

La Sfânta Liturghie din seara zilei de joi, numită și Sfânta Liturghie a Cinei Domnului, în Biserica Catolică se celebrează instituirea Sfintei Împărtășanii şi a Sfintei Preoţii de către Domnul nostru Isus Cristos, la ultima Cină. În cadrul acestei celebrări, în amintirea gestului de dăruire totală de sine pe care Isus l-a făcut faţă de apostoli, episcopul sau parohul locului spală picioarele a 12 persoane, în general bărbați, care, de obicei, sunt membrii ai comunității parohiale

Papa Francisc, în timpul pontificatului său, a săvârșit acest gest al spălării picioarelor în închisori, centre pentru deținuți minori, centre pentru persoane cu dizabilități, spălând picioarele a 12 persoane bărbați și femei, deopotrivă, minori și adulți în detenție, persoane cu dizabilități, refugiați, migranți.

Paște 2019 Tradiții pentru ziua de Vineri din Săptămâna Sfântă

În Vinerea Sfântă, credincioşii romano-catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, țin post (mănâncă doar o dată în zi pe săturate) și abstinență (se abțin de la carne).

Paște 2019. Tradiții în Săptămâna Mare pentru creștinii catolici

Paste 2019. Traditii Saptamana Sfanta

Citește și: Paște 2019: Tradiții de Paști în România. Ce înseamnă dacă oul roșu are două gălbenușuri

În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar după-amiaza în bisericile catolice are loc o comemorare a Patimii și Morții lui Cristos și adorarea Sfintei Cruci. În cadrul acestei celebrări se citește Patima Mântuitorului, din Evanghelia după Sfântul Ioan, și se venerează Sfânta Cruci de către credincioșii și preoții prezenți.

Citește și: Paște 2019. La ce să fii atent când alegi carnea și ouăle pentru masa de Paști

Paște 2019 Tradiții pentru ziua de Sâmbătă din Săptămâna Sfântă

În Sâmbăta Sfântă, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică. În schimb, noaptea are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

Citește și: Paște sau Paști, ești sigur că știi cum e corect? Ce spun preoții și lingviștii

„Alertă de identitate” - programul ce ajută cetățenii să nu rămână fără buletin. Cine va primi SMS de la autorități... Regulă nouă pentru sute de mii de români! Cine va fi obligat să aibă așa ceva acasă   ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x