Antena Căutare

Patriarhia Română anunță că Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie. De ce s-a schimbat data

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu mai este sărbătorit, în acest an, pe 23 aprilie, ci pe data de 25 aprilie 2022. Care este motivul pentru care Patriarhia Română a luat acestă decizie.

colaj de fotografii cu oameni care sarbatoresc sfantul gheoghe, icoana si cruce cu iisus hristos Galerie
Patriarhia Română anunță că Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie | Hepta

Având în vedere că ziua de 23 aprilie coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit pe data de 25 aprilie, adică luni.

Astfel de mutări ale Slujbei Sfântului s-au făcut şi se fac ori de câte ori sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Decizia a fost luată de Sfântul Sinod potrivit rânduielilor bisericești şi este consemnată în Calendarul Ortodox al acestui an. Potrivit Patriarhiei, astfel de mutări ale Slujbei Sfântului s-au făcut şi se fac ori de câte ori sărbătoarea Sfântului Gheorghe cade în Săptămâna Pătimirilor Domnului, chiar dacă a fost sau nu consemnată explicit în calendar.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost sărbătorit în altă zi în anii 1965, 1970, 1976, 1981, 1992, 1997, 2003, 2008 şi 2011.

„Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului”.

Citește și: Floriile 2022. Tradiții și superstiții de Duminica Floriilor. Ce nu au voie să faci pe 17 aprilie

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a explicat pentru Basilica.ro Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

„Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată (Triodul, Editura IBMO, București, 2010, p. 815).

De aceea, în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele”, a precizat Arhim. Chiril Lovin, potrivit romaniatv.net.

Citește și: Anunț important pentru consumatori. ANPC a dat amenzi pentru comercializarea ouălor. Care este motivul

Ce se întâmplă cu pronunțarea deciziei în cazul Elenei Udrea. Ce au hotărât magistrații din Bulgaria... Cum se pedepsește cruzimea față de animale. Mai mulți ani de închisoare și amenzi usturătoare, potrivit unei noi legi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x