Antena Căutare

PENSIE ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 sau PENSIE ANTICIPATĂ 2018. Care e mai avantajoasă?

Ce diferențe exista intre cele doua forme de pensionare și care este cea mai avantajoasa?

PENSIE ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 sau PENSIE ANTICIPATĂ 2018? Aceasta este întrebarea multor viitori pensionari. Ce diferențe există între cele două forme de pensionare și care este cea mai avantajoasă?

Între PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 și PENSIA ANTICIPATĂ există diferențe clare prevăzute de legislația pensiilor de stat din România. Diferență esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.

Care e mai avantajoasă? Legislatia pensiilor de stat de la noi stabilește existența a două categorii de pensii anticipate: pensia anticipată și pensia anticipată partială. Diferența esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.

PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 VS. PENSIA ANTICIPATĂ 2018

Potrivit avocatnet.ro, pensia anticipată poate fi obtinută, conform Legii pensiilor de stat, cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, insă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

În cazul pensiei anticipate parțiale, ea se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dar este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (aici se incadrează și cei care depăsesc stagiul complet cu pană la opt ani).

Pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată partială. DAR cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.

Citește și: Ce pensie are soția fostului președinte Ion Iliescu. Este contrar așteptărilor

Vârstă-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbati și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare (adică vechimea în muncă recunoscută legal) este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex.

Pentru ambele categorii de pensii, la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau în calcul anii de studii superioare sau perioadă de serviciu militar. În plus, nu se aplică nicio altă reducere a vârstei-standard de pensionare, în afară de cea de cinci ani.
La momentul îndeplinirii condițiilor de acordare a pensiei pentru limită de varstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de varstă.

Citește și: PENSIE INTERNAȚIONALĂ 2018. Cum iei pensia dacă ai lucrat în străinătate. Calcule și condiții

Sărbătoare mare în ultima sâmbătă înaintea Postului Mare. Cui trebuie să-i spui mâine "La mulţi ani"... Și-a rupt o mână în fața farmaciei lor și le-a luat banii în instanță: 10.000 de lei a primit un bătrân din Iași...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x