Antena Căutare

Pensiile private, afectate de pandemia de coronavirus. Cum explică specialiștii scăderea drastică: ”E o pierdere temporară!”

Pandemia de coronavirus afectează pensiile private ale românilor. Cinci din cei şapte administratori de pensii private din România au înregistrat scăderi ale activelor care se văd deja și în conturile oamenilor. Sunt români care se tem că la bătrânețe vor mai primi pensia privată pentru care au cotizat la Pilonul 2. Responsabilii acestor fonduri îi asigură însă că economiile lor sunt în siguranță. 

Revolta a început după ce mai mulți clienți ai celui mai important fond de pensii private din România au sesizat că valoarea contului lor a scăzut semnificativ.

”În martie am constat această scădere. În cazul meu sunt vreo 2.100 de lei. Am sunat și am cerut niște lămuriri.”, a mărturisit Sorin Trică, client.

”Într-adevăr, față de luna februarie, calculat de către mine, este o diferență de fix 10% în minus.”, a declarat Radu Viasu, un alt client.

Descoperire inedită făcută de un jandarm din Ilfov la un centru de carantină! Într-o pâine, s-au găsit mai multe seringi

Iar situația este trasă la indigo pentru toți clienții fondului de pensii private.

Administratorii fondurilor de pensii private investesc, în mod normal, atât în acțiuni la bursă, cât și în titluri de stat. Cum numai Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 25% din cauza coronacrizei, scăderea din conturi ar fi justificată, spun ei.

”Ne întrebăm dacă titlurile de stat au scăzut atât de mult încât să dea această scădere a fondului de 10%.Poate că este un foc de paie. Ne vom da însă seama după două luni de zile dacă realmente este un foc de paie.”, a explicat un avocat.

”Această pierdere pe care o văd acum în cont este o pierdere temporară, o pierdere care nu se va transforma imediat în bani pentru ei, pentru că acești bani nu vor fi retrași acum, imediat, ci doar când vor ieși la pensie.

Datele oficiale arată că cinci din cele șapte fonduri de pensii private au înregistrat scăderi ale activelor în februarie față de ianuarie. Autoritatea de Supraveghere Financiară a venit cu explicații.”, a declarat Andreea Pipernea, CEO al fondului privat de pensii.

Pensiile private, afectate de pandemia de coronavirus. Cum explică specialiștii scăderea drastică: ”E o pierdere temporară!”

Nu mai puţin de zece elemente de siguranţă fac din Pilonul II un sistem solid şi sigur pentru cele peste 7 milioane de participanți Legislaţia care stă la baza sistemului de pensii private prevede constituirea de provizioane tehnice din resursele proprii ale administratorilor, astfel încât contribuțiile nete ale participanților la fondurile de pensii administrate privat să fie garantate".

Mai precis, toţi românii care au dat bani la pilonul doi vor primi măcar cât au contribuit. Fie că banii vin de la stat, fie că vin de la fondurile de pensii. Este mai ales cazul celor care se pensionează acum. Administratorii fondurilor de pensii promit că pentru ceilalţi, pierderile de acum vor fi recuperate în timp.

Procurorii craioveni fac cercetări, după ce reprezentanţi ai DSP au permis ieşirea din carantină a unor persoane care au... Cetăţenii din judeţul Bacău, obligaţi să poarte mijloace de protecţie a feţei şi nasului, începând de marţi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x