Antena Căutare

Alegerile au fost decize de Generația Y! Românii născuți după anii 80, mobilizare masivă la vot

Învingătorii de la alegerile europarlamentare nu ar fi fost aceiaşi fără votul Generaţiei Y. Milenalii au decis rezultatul alegerilor euro-parlamentare, este opinia sociologilor. Sunt cei născuţi în anii 80-90, care acum au ieşit la vot, după ce, în trecut au ignorat ce se întâmplă pe scena politică. 

Învingătorii de la alegerile europarlamentare nu ar fi fost aceiaşi fără votul Generaţiei Y. Milenalii au decis rezultatul alegerilor euro-parlamentare, este opinia sociologilor. Sunt cei născuţi în anii 80-90, care acum au ieşit la vot, după ce, în trecut au ignorat ce se întâmplă pe scena politică.

Prezenţa crescută la urne şi dezastrul pentru partidul de guvernământ au mai multe explicaţii, spun specialiştii. Evenimentele din 10 august, măsurile populiste ale PSD, dar şi nevoia de oameni noi în politică sunt o parte dintre ele.

Generaţia Y, Milenialii, Cei care induc schimbarea. Sunt denumiri care-i caracterizează pe românii născuţi după anii 80. Mereu conectaţi la noile tehnologii şi la internet, cu spirit antreprenorial şi joburi bine plătite. Şi - iată - cu putere de decizie. Ei au schimbat rezultatul unor alegeri - şi viitorul României în Europa.

Pentru prima oară, mulţi tineri nu s-au mai limitat doar la campaniile pe internet. Au făcut următorul pas şi au ieşit la vot.

Alianța USRplus a contat pe voturile tinerilor, Partidul social democrat a fost preferat de vârstnici. Din nou, PNL a atras voturi și dintr-o parte și din alta in egală măsură.

”Ar trebui să ne amintim de greşelile pe care le-au făcut Liviu Dragnea şi guvernele pe care le-a condus. Una din ele este momentul 10 august care a fost gestionat la un mod, care a dus la un vot de revanşă, care a fost votul de ieri.”, a spus Bogdan Iancu, sociolog.

Sunt calcule pe care alegătorii tineri şi le fac - pentru că au şi studiile, şi abilităţile necesare. Pe categorii de studii, 42 la sută dintre romanii cu facultate au votat alianța USRPlus.

De partea cealaltă, aproape jumătate din românii care au doar opt clase sau mai puțin au votat cu PSD

În schimb, PNL a fost votat cam in egala măsură și de cei cu studii superioare și de cei care au terminat doar școală generală.

PSD şi-a pierdut susţinerea şi în rândul propriilor votanţi, sunt de părere specialiştii.

”Este clar că PSD, atât la nivel naţional cât şi în diverse zne, sper că aici este cazul şi Constanța, s-au centrat pe un target, pe nişte grupuri ţintă care nu erau ale lor, deci pe un electorat care nu le era tradiţional, au încercat să cucerească acest electorat şi au utat cred eu, electoratul lor tradiţional.”, a declarat Răzvan Pantelimon, politolog.

Iar influenţa Noii Generaţii este abia la început, cred analiştii. Iar pentru votul LOR, se va da bătălia între partidele politice.

Programul ”O familie, o casă”, deloc accesibil pentru români! Numai locuințele noi vor mai putea fi luate prin credit ga... Papa Francisc ajunge în România, iar o echipă Observator îl va însoţi în avion! Reguli de care trebuie să țină cont pele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x