Antena Căutare

Peste 300 de focare de COVID-19, în România. Autoritățile așteaptă „scenarii grele” și nu exclud „măsuri mai drastice”

În acest moment, în România sunt peste 300 de focare active de COVID-19. Autoritățile anunțp că nu exclud impunerea unui nou set de măsuri drastice. Ce localități ar putea intra în carantină?

Peste 300 de focare de COVID-19, în România. Autoritățile așteaptă „scenarii grele” și nu exclud „măsuri mai drastice”
Peste 300 de focare de COVID-19, în România. Autoritățile așteaptă „scenarii grele” și nu exclud „măsuri mai drastice”

Raed Arafat a dezvăluit că, în prezent, în România sunt peste 300 de focare active de coronavirus. Potrivit șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, toate aceste zone roșii sunt controlabile, însă nimeni nu poate prezice cum va evolua situația în următoarele luni.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară.

Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv - carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea.

De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă.

Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat Raed Arafat, la Digi 24.

Cu toate că lucrurile sunt, în acest moment, sub control, Raed Arafat că nimeni nu poate ști cum va evolua situația și că niciun guvern nu va putea exclude luarea unor măsuri drastice pentru stoparea răspândirii COVID-19.

„Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. (...)

Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a avertizat secretarul de stat în MAI.

„Nu panicăm pe nimeni. (...) Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a adăugat Raed Arafat.

Testamentul lui Emi Pian, detaliu terifiant! Cine preia șefia clanului Duduianu: „ Răzbunarea va fi mare și cruntă”... A născut și și-a abandonat bebelușul în toaleta benzinăriei! Noua mamă s-a urcat liniștitiă în autobuz și și-a văzut de ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x