De atunci, mii de dosare nu se pot lucra, iar amprentarile facute in aceasta perioada nu se pot introduce in sistem.
Toate unitatile de politie din tara au fost informate cu privire la acest incident, insa deocamdata nu s-a luat nicio masura.
Aceasta situatie impiedica finalizarea anchetelor in desfasurare, deoarece politistii nu mai pot verifica amprentele suspectilor, lucru ce ingreuneaza procesul de stabilire al vinovatilor.
Este vorba despre doua baze de date, AFIS 2000 si Imagetrack, introduse dupa anul 2000, care functionau la nivelul intregii tari.
Politia Romana a confirmat cazul si a precizat ca AFIS 2000 nu functioneaza din cauza unor problem de sistem si se iau deja masuri pentru repararea lui. Al doilea program, Imagetrack, are o problema de ordin tehnic, la sursa de alimentare.
Potrivit reprezentantilor Politiei, s-a facut deja o achizitie pentru repararea sursei de alimentare, iar in perioada imediat urmatoare ea va fi montata.
In AFIS 2000 se introduc amprentele suspectilor, iar programul le compara automat.
Din 20 iunie, insa, compararile se fac ca in anii '50, cu lupa. Este o munca titanica, iar sute de dosare sunt intarziate sau nu se pot lucra aproape deloc.
Imagetrack a fost introdus in 2004, iar pe langa amprente, acesta contine si planse fotografice. El cuprinde cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice. In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta.
FOTO: Intact Images