Căutare Live

Poluare București. Firea a sesizat președintele și CSAT: Nu poate să existe un poluator care ori este ţinut la secret, ori să nu-l identificăm

Poluarea din București a intrat în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ca "situaţia gravă" legată de poluarea din Bucureşti, din noaptea de duminică spre luni, să fie analizată în CSAT.

Referitor la poluarea din Capitală, Firea susține că nu poate să existe un poluator care ori este ţinut la secret, „ori să nu-l identificăm, ambele variante fiind la fel de grave".

Citește și: S-a respirat moarte în București! Aerul a fost de zece ori mai otrăvit. Situaţia gravă a fost confirmată de oficiali, care au dat vina pe vânt şi pe curăţenia de Lăsata Secului

"Am transmis deja o adresă către preşedintele României şi către CSAT în care am descris şi în termeni tehnici şi administrativi ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti în 1 şi 2 martie, în seara de duminică spre luni, şi am transmis rugămintea, solicitarea, de a se analiza situaţia gravă din municipiul Bucureşti în cadrul unei şedinţe a CSAT. Repet, populaţia trebuie să fie protejată şi nu ajută la nimic dacă responsabilii şi decidenţii de la Guvern aruncă responsabilitatea dintr-o parte în cealaltă", a declarat Gabriela Firea miercuri seară, într-o conferinţă de presă.

Firea s-a declarat convinsă că se va afla cine este poluatorul.

Ea a adăugat că a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu solicitarea de a se analiza ce s-a întâmplat în Bucureşti, în noaptea de duminică spre luni, şi la Comisia de Mediu din Parlament sau, dacă este necesar, să se constituie o comisie specială de anchetă.

"Nu poate să existe un poluator care ori este ţinut la secret, ori să nu-l identificăm, ambele variante fiind la fel de grave. De asemenea, având în vedere că atât dl ministru a spus că a aflat de pe Facebook, cât şi noi la Primărie, la Direcţia de Mediu am fost informaţi foarte târziu de către Agenţia de Mediu, o instituţie în subordinea Ministerului Mediului, în legătură cu acest accident ecologic, consider că nu mai sunt suficiente cele şase staţii de monitorizarea calităţii aerului din municipiul Bucureşti pe care le are Agenţia de Mediu şi am solicitat un punct de vedere Curţii de Conturi dacă putem şi noi să facem o astfel de cheltuială, şi anume achiziţia în regim de urgenţă a unor staţii de monitorizarea calităţii aerului, tocmai pentru a avea informaii în timp real şi a le comunica populaţiei", a spus Firea.

Citește și: Cum te protejezi de poluarea din aer. Regulile de aur pe care trebuie să le respecți întotdeauna

Ea a susţinut că a făcut aceste demersuri întrucât nu a văzut de la instituţiile cu atribuţii decât "răfuieli personale" şi aruncarea responsabilităţii.

"Nu ştim, repet, în trei zile, cine a poluat. Nu acceptăm răspunsul neprofesionist, incorect, că a fost un cumul de factori, cel mai important fiind acela că de Lăsata Secului, tradiţional, se dă foc unor cauciucuri (...) acestea nu puteau să creeze o poluare atât de mare", a argumentat primarul general.

Ea a solicitat Ministerului Mediului să ridice filtrele de la aparatele de monitorizare a calităţii aerului şi să le analizeze în laborator pentru a spune ce pulberi şi particule au fost dispersate în aer.

Citește și: Protest cu măşti de gaze la Ministerul Mediului, după cel mai grav episod de poluare din Capitală

Firea a spus că sunt mai multe supoziţii privind poluatori industriali, una dintre ele fiind ca două dintre CET-uri - Grozăveşti şi Progresul - să fi ars mai multă păcură decât aveau capacitatea, fiind foarte vechi şi intens poluatoare, şi să fi avut şi filtrele necurăţate.

Citește și
colaj de imagini cu icoane cu sfantul andrei si un scris pe mijloc
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
elwira, mihai petre, cuza si emi la finala asia express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
felicitare cu flori roz pe margini pe care scrie mesaje de sfantul andrei 2021
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Felicitări de Sfântul Andrei 2021 cu mesaje ”La mulți ani” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 30 noiembrie
Mai multe articole
Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 52...
Parteneri
Ana-Maria Calița, despre sinceritate și autenticitate: „Atitudinea unei persoane este cel mai atrăgător lucru al său”
Ana-Maria Calița este una dintre cele mai vesele și mai dezinvolte femei de la noi din țară. Actrița a acceptat invitația echipei noastre și ne-a oferit un interviu plin de amuzament, dar și de momente emoționante. Ana-Maria ne-a povestit câteva detalii din spatele scenei și cum a reușit să facă performanță. Deși pare mereu zâmbitoare, aceasta ne-a mărturisit că lucrurile nu stau întotdeauna așa.
Catine.ro
Ultimele știri