Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Pot lua românii lumină de la Biserică în noaptea de Înviere? Ministrul Vela modifică acordul făcut cu BOR

Marcel Vela a anunţat că acordul MAI - BOR a fost modificat. Forțele de ordine nu mai împart lumină în noaptea de Înviere, iar slujbele au loc fără crdincioşi. Potrivit ultimelor declarații făcute de Ministrul de Interne, Sfintele Paşti şi Lumina sfântă se împart la domiciliu, la solicitarea enoriașilor.

Marcel Vela despre lumina de Înviere

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, a acordul dintre MAI şi BOR a fost modificat, astfel încât să se respecte distanţarea socială şi ordonanţele militare. Astfel, slujbele de Înviere vor avea loc fără credincioşi, iar Sfintele Paşti şi Lumina sfântă se împart la domiciliile credincioşilor, la solicitarea acestora.

”În această seară am avut o discutie cu PF al BOR şi am ajuns la un nou acord. Având în vedere estimările recente ale specialiştilor, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul Coronavirus, acordul BOR şi MAI din 14 aprilie se modifică”, a anunţat Marcel Vela.

Citește și: Tratament la domiciliu. Reguli noi pentru cei care sosesc în România din zonele roşii afectate de COVID-19

Modificări ale acordului dintre MAI şi BOR privind noaptea de Înviere și Paștele

1. Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR şi prevederilor din MO privind reuniunile publice fără participarea credinciosilor în incinta, sau în curtea lăcaşurilor de cult

2. Pâinea sfinţită va fi distribuită la domiciliul credincioşilor de către personalul clerical şi personalul din parohie, vineri şi sambătă, în intervalul 8-17 şi în prima zi de Paşti între orele 6-12, la solicitarea credincioşilor

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de personalul clerical

4. Credincioşii vor primi Paştile şi Sfânta Lumină din pragul casei sau ferestre fără a ieşi în casă. În zona locuinţelor familiale va fi primit de un reprezentant care va purta mască şi mănuşi.

5. În spitale, cadrele MAI vor distribui Sfânta Lumină precum şi centrelor medicale şi de carantină

Structurile MAI vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi Sfintei Lumini

Citește și: Patriarhia Română, răspuns dur după mesajul lui Klaus Iohannis: „Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă”

Președintele a criticat decizia de a permite românilor să meargă să ia lumină de Înviere

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, din păcate, nu avem nicun motiv de relaxare, avem 20 de morţi în 24 de ore, iar cuvântul de ordine este ”Staţi acasă”.

Citește și: Klaus Iohannis critică acordul cu Biserica: ”Nu e cazul să ne relaxăm. Atfel, după sărbători, vom avea înmormântări! Stați acasă!”

Preşedinte a anunţat că va solicita ministrului de Interne şi premierului să revină asupra acordului MAI - BOR.

”Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a avertizat preşedintele.

Recomandari