Preotul Constantin Necula a transmis un mesaj emoționant pentru credincioșii români: "Cu toții ne îmbrăcăm în icoane"

În ziua de Sânziene, preotul Constantin Necula a avut un mesaj pentru credincioși. Slujitorul Domnului a asemănat ia românească, tradițională, cu o icoană, adresând îndemnul ca românii să poarte cu ei icoanele.

Preotul Constantin Necula

Preotul Constantin Necula, consideră că ia românească este asemenea unei icoane şi că românii când se îmbracă în cămaşa tradiţională, de fapt, poartă cu ei icoane.

"E o legătură aproape imposibil de şters între creştinismul ţesăturii sau semnificaţiilor de pe haină sau creştinătatea omului şi iconografia unei ii. Pentru că eu merg pe ideea că şi ia e tot o icoană, care umblă împreună cu noi. Ne îmbrăcăm în icoane de fapt. (...) E o icoană a ceea ce înseamnă spiritualitatea unui sat. (...) Este un veşmânt care într-un fel sau altul desemnează şi preocuparea asta a apropierii de Cer. Să nu uităm că toaca o însoţeşte (...), ia are un nod în gât care e legat de a doua venire, de întâlnirea între viaţă şi moarte, care e permanentă. Nu ne întâlnim cu moartea doar la capătul vieţii, că ar fi dezastru. Ne întâlnim pe parcurs", a declarat preotul Constantin Necula miercuri seara, în cadrul conferinţei online "Ia, haină de lumină a sărbătorii".

Citește și: Imagini revoltătoare! Pelerinaj cu moaște și zeci de oameni îmbulziți și fără măști la Suceava, orașul-focar din România

Preotul de la Sibiu consideră că "unul din cele mai frumoase muzee ale iei" este pictura lui Tonitza de la Mănăstirea Durău.

"Cred că unul din cele mai frumoase muzee ale iei, înainte de a ne trece prin cap să facem vreunul, este pictura de la Durău. Acolo pictorul reuşeşte să picteze integral, întreaga biserică în sfinţi. De exemplu, anulează oarecum prezenţa magilor venind dinspre răsărit. Întregul răsărit este îmbrăcat în haine româneşti", a spus părintele Constantin Necula.

Ultimele știri