Antena Căutare

Prețul alimentelor de bază a fost plafonat pentru încă două luni. Ce produse intră pe respectiva listă și care au fost scoase

Plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază a fost prelungită cu încă două luni. Pe listă intră 17 produse agricole și alimentare.

colaj tânăr care împinge un cărucior printre raioanele unui supermarket și marcel ciolacu Galerie
Ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază se prelungește cu 60 de zile | Shutterstock, Hepta

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a făcut oficială prelungirea termenului de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază, car einclud produse agricole și alimentare.

Prețul alimentelor a fost plafonat pentru încă două luni. Ce produse intră pe respectiva listă și care au fost scoase

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în cursul zilei de luni că se va prelungi cu 60 de zile ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Acesta consideră că românii trebuie să beneficiezi în continuare de un ajutor în această problemă, mai ales după creșterile speculative din trecut.

Citește și: Oana Roman a răbufnit după ce a făcut cumpărături de 70 de lei. Ce produse a putut să-și cumpere cu această sumă

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut.

Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, este mesajul postat de premier pe pagina sa de Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari în medie cu 20%. Vrem astfel să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor”, adaugă el.

Citește și: Ce alimente se vor scumpi de la 1 februarie 2024. Expiră plafonarea adaosurilor comerciale

Conform Wall-Street, pe lista celor 17 produse intră:

- pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 și 500 grame, fără specialităţi

- lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%. Excepție face UHT

- brânză telemea de vacă vrac

- iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, gramaj maxim de 200 grame

- făină albă de grâu până la 1 kg

- mălai până la 1 kg

- ouă de găină, calibrul M

- ulei de floarea-soarelui până la 2 litri

- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard)

- carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc)

- legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi)

- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă)

- cartofi proaspeţi albi vrac

- zahăr alb tos până la 1 kg

- smântână, 12% grăsime

- unt până la 250 grame

- magiun până la 350 grame.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț important pentru seniori. Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024: „Vor crește și cu 40%”

De această dată au fost scoase de pe listă următoarele produse:

- cozonacul

- orezul

- bulionul de roşii

- margarina

- drojdia

- carnea tocată.

Citește și: „Nu le e rușine să ceară?” Care categorie de bugetari nu va mai primi vouchere de vacanță. Marcel Ciolacu "îi trage de urechi"

În nota Ordonanței de Urgență se specifică următoarele lucruri: „Prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă prelungeşte măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare cu o nouă perioadă de 60 de zile de la data intrării în vigoare. Se modifică anexa la O.U.G. nr. 67/2023, în sensul introducerii şi a produsului <<magiun până la 350 grame>>.”

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Reacția tatălui Robertei după ultima încercare a avocaților lui Vlad Pascu de a-l scăpa de arest pe tânăr. Ce spune tată... A1.ro, lider în categoria Divertisment cu 3.125.596 vizitatori unici în luna ianuarie 2024...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x