„Voucherele de vacanță sunt pentru cei cu venituri mici. Trebuie să existe o echitate socială”, a spus premierul în cadrul unei emisiuni TV. În continuare, acesta a subliniat că slujbele de la stat sunt mult mai stabile decât cele din mediul privat.
Ciolacu a mai precizat că: „E normal să ai un salariu decent, (...) dar dacă ai venituri care depășesc salariul președintelui (...) nu ți-e rușine să mai stai cu mâna întinsă la mine?” Fie că se așteaptă, fie că nu, o anumită categorie de angajați nu va mai primi vouchere.
Cine nu mai primește vouchere de vacanță. Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Conform Playtech, premierul a declarat că nu poate accepta ca bugetarii plătiți cu peste 2.000 de euro pe lună să mai primească tichete de vacanță. El este revoltat că oamenii se așteaptă să meargă în concediu pe banii statului, deși au venituri foarte mari. Face apel la empatia acestora, cerându-le "echitate și înțelegere".
În cadrul aceleiași apariții televizate, premierul ține să precizeze că nu vor exista reduceri salariale, deși anunță restructurări. „Suntem niște oameni responsabili. Avem datoria din oameni politici să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat și să luăm deciziile corecte pentru România și pentru români”, mai declară Marcel Ciolacu.
De asemenea, consideră că este nevoie de o reformă în sistemul bugetar, deoarece în România sunt mulți șefi fără angajați în subordine. Premierul vede ca ultimă soluție pentru dezvoltarea României aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță în România, în august 2023
Voucherele de vacanță se acordă anual și se emit electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual și distinct cu această destinație în bugetul Ministerului Educației, aprobat prin legea bugetului de stat pentru anul financiar pentru care se acordă.
Voucherele de vacanţă pot fi utilizate pentru achiziţionarea de servicii de la operatorii economici cu activitate de turism din România, autorizaţi conform legii, care deţin structuri de primire turistice clasificate şi/sau agenţii de turism licenţiate şi care acceptă o astfel de modalitate de plată, denumite, în mod convenţional şi în înţelesul prezentei legi, unităţi afiliate.
Tichetele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de călătorie şi/sau de divertisment, dacă se regăsesc într-un pachet turistic.
Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei pentru un salariat pe an. Valoarea acestora este proporțională cu perioada lucrată. Beneficiarul le poate utiliza pe suport electronic pe baza actului de identitate, numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate.
Cei care le folosesc trebuie să știe că se interzice respectivei unități afiliate acordarea unui rest de bani la voucherele de vacanţă.
Tichetul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este și perioada de valabilitate a suportului. Beneficiarii voucherelor de vacanță au dreptul să își aleagă unitatea afiliată pentru achiziționarea serviciilor turistice. Regulamentul întreg se găsește pe Portalul Legislativ.