Ion Cioaca este producator vestit in zona Bran. Isi pregateste bucatele dupa retete speciale, mostenite de la parinti. Are certificat de atestare traditionala pentru toata productia. Prepara cu suflet fiecare bucata in parte, asa ca nu-l lasa inima sa-si dea marfa la samsari.
Iar ce e bun e si scump. Un kilogram de telemea costa 24 de lei, iar cascavalul si branza de burduf se vand cu aproape 30 de lei. Aceleasi preturi sunt si in Capitala, chiar daca producatorii strabat sute de kilometri ca sa ajuga la clientii lor.
Insa printre producatorii autentici din piete isi fac loc si intermediarii. La ei, preturile sunt si mai mari. In plin sezon pastrama traditionala de oaie se vinde cu pana la 40 de lei kilogramul. Cam tot atat costa si un kilogram de carnati, iar fleica de carne afumata, aproape 50 de lei. Asa ca multi clienti doar privesc vitrinele pline cu bunatati de casa. Un roman care castiga salariu minim pe economie trebuie sa munceasca aproape doua zile pentru un kilogram de pastrama de oaie.
In Romania, sunt aproape patru mii de produse atestate traditional, arata cele mai recente statistici. Iar numarul taranilor care prepara dupa retete stravechi este in crestere.