Antena Căutare

Recensământ 2022. Perioada de colectare a datelor a fost prelungită. Ce amendă primesc persoanele care nu vor fi recenzate

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a prelungit perioada în care se poate efectua recensământul cu o săptămână, rata de recenzare a populaţiei din România ajungând la 83%.

O persoana cu vestă albastră la ușă
Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a prelungit perioada în care se poate efectua recensământul cu o săptămână | Shutterstock

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a anunțat joi, 14 iulie 2022, că perioada de recenzare a populației a fost prelungită. Cei care nu s-au recenzat până acum o pot face până pe data de 24 iulie 2022.

„Comisia a decis prelungirea perioadei de recenzare până la 24 iulie 2022, ţinând seama de interesul populației. Pe lângă recenzarea din ușă în ușă, am decis înființarea unor puncte fixe și există un interes foarte mare din partea populației. În ultimele zile, după introducerea punctelor fixe, a existat o participare mult mai largă, am avut o medie de 250.000 de persoane recenzate pe zi", a declarat Tudorel Andrei, într-o conferință de presă, potrivit digi24.ro.

Citește și: Dovadă autorecenzare 2022. Cum verifici dacă te-ai autorecenzat corect și ce e de făcut dacă procesul nu s-a realizat cu succes

Rata de recenzare a populației din România a ajuns la 83%. Cele mai ridicate rate sunt în județele Botoșani - 100%, unde recenzarea s-a terminat, Vrancea - 99,9% și Bistrița-Năsăud 97,2%. De altfel, cele mai scăzute rate de recenzare au fost înregistrate în București - 55,4%, și județele Timiș - 65,8% și Ilfov - 70,4%, conform agerpres.ro.

„Vom analiza situaţia împreună cu autoritățile locale din zonele cu rată scăzută și vom lua decizii privind îmbunătățirea recenzării la nivelul acestor orașe”, a mai susținut președintele Institutului Național de Statistică cu privire la recenzarea din zonele în care rata a fost mai scăzută.

Ce amendă primesc persoanele care nu vor fi recenzate

Cei care nu se vor recenza până pe data de 24 iulie 2022 trebuie să știe că amenzile sunt unele usturătoare. Aceștia vor fi nevoiți să scoată din buzunar între 1.000 şi 3.000 de lei pentru a-și achita amenda.

De asemenea, persoanele care s-au autorecenzat greșit nu vor primi nicio amendă din partea autorităților, ci vor fi introduse manual în procesul de recenzare.

Citește și: La ce întrebări vor răspunde românii la recensământul din 2022. În ce condiții vor putea primi o zi liberă

„Există persoane care s-au autorecenzat, dar care, cel mai probabil, nu au bifat toate rubricile. Iniţial, sistemul electronic a considerat că persoanele respective s-au autorecenzat şi chiar a transmis un e-mail de mulţumire. Ulterior, în procesul de validare s-a observat eroarea, iar autorecenzarea a fost anulată. Aceste persoane nu vor fi amendate pentru că au dorit să participe la proces şi vor fi reintroduse manual în circuitul de recenzare”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt INS, potrivit adevarul.ro.

Citeşte mai multe ştiri sociale pe observatornews.ro

Top 20 de licee din țară, în funcție de ultima medie de la admiterea din 2022. În ce colegiu cea mai mică medie a fost 9... Cutremur de 4,2 în România, în această dimineață, la 10:39. Seismul a avut o magnitudine foarte mare. Unde s-a resimțit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x