Antena Căutare

Amenzi pentru persoanele care completează greșit formularul de recensământ. Semnalul de alarmă tras de autorități

Autoritățile atrag atenția că recensământul este obligatoriu, de aceea specifică și ce amenzi pot primi oamenii care nu fie nu primesc recenzorul, refuză completarea online, fie oferă informații incorecte.

colaj de fotografii cu amenzi si cu recensamantul 2022
Amenzi pentru persoanele care completează greșit formularul de recensământ. | shutterstock

Circa 50.000 de gospodării din întreaga ţară au fost selectate pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna martie.

Ce amenzi pot primi oamenii care refuză primirea recenzorului sau oferă informații incorecte pentru recensământ

Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice şi nici diseminate în vreun fel.

"Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată şi aprobată prin Legea nr. 178/2020", precizează INS, potrivit news.ro.

Citește și: Recensământul 2022 online a început. Cum pot românii să se autorecenzeze și cum primesc o zi liberă de la serviciu

Ce se întâmplă cu persoanele care nu pot primi vizita recenzorului

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfăşura preponderent online. Fiecare persoanăare posibilitatea de a se autorecenza, în doi paşi: Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poştală; Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-şi propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare.

Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tableta, laptop sau PC.

Citește și: La ce întrebări vor răspunde românii la recensământul din 2022. În ce condiții vor putea primi o zi liberă

"Având în vedere condiţiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2, este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinţei, gestionarea timpului liber conform preferinţelor, precum şi asigurarea calităţii răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană", mai arată INS.

În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eşantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregista, vor primi vizita recenzorului la adresa de reşedinţă pentru completarea chestionarului prin metoda interviului faţă-în-faţă.

Recensământul de probă se va desfăşura în trei etape:

-Faza 1: până în 9 martie - pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea chestionarelor individuale;

-Faza 2: 10 - 16 martie - auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eşantion);

-Faza 3: 22 - 31 martie - deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor faţă-în-faţă în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.

Informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Ce spune Raed Arafat despre speculațiile potrivit cărora un nor toxic ar afecta România. Anunțul important al șefului DS... Ce a cerut Volodimir Zelenski întregii lumi la o lună de când armata rusă a invadat Ucraina: "Mi se frâge inima&qu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x