Antena Căutare

La ce întrebări vor răspunde românii la recensământul din 2022. În ce condiții vor putea primi o zi liberă

Pe 1 februarie 2022 a început recensământul populației din România. Noutățile recensământului din acest an sunt date, printre altele, de faptul că se realizează online, fără hârtii, că oamenii se pot autorecenza și că au fost adăugate întrebări legate de pandemia de coronavirus. Este pri­mul recensământ digitalizat 100% din România.

Persoane trecând strada
În 2022 avem de-a face cu primul recensământ exclusiv online | Shutterstock

Românii pot primi o zi liberă, fie că lucrează la stat sau la privat, dacă se autorecenzează în perioada 14 martie – 15 mai 2022. Ziua liberă este menită să-i încurajeze pe oameni să facă singuri recensământul, răspunzând la chestionarul online. „Există două categorii de populaţie, cei care au adrese şi folosesc în mod curent sistemele de corespondenţă online intră pe adresa respectivă, completează chestionarul, iar la finalul înregistrării primeşte o confirmare a încheierii cu succes a operaţiunii şi, pe baza acestei confirmări va putea să beneficieze de acea zi liberă pe care, conform legii, statul o acordă celor care apelează la această metodă, pentru a încuraja recenzarea online. Pentru cei care nu au nici tehnologia necesară, nici adrese de e-mail şi de regulă nu folosesc instrumente de comunicare online, în fiecare localitate există puncte de autorecenzare asistată”, a declarat purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, potrivit Digi24.

În prima etapă a recensământului, din 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Statistică va prelua baze de date de la celelalte instituţii ale statului: ”Începând cu 1 februarie 2022, debutează recensământul populaţiei şi locuinţelor, prin desfăşurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date”, a anunţat INS.

Care sunt etapele de desfășurare a recensământului 2022

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se desfăşoară în trei etape în anul 2022:

În prioada 1 februarie – 13 martie 2022 are loc preluarea de date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
În perioada 14 martie – 15 mai 2022: are loc autorecenzarea
În perioada 16 mai – 17 iulie 2022 se desfășoara colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, însă datele cor fi stocat eprin intermediu tabletelor.

Astfel, recensământul din 2022 va fi 100% informatizat în etapele de culegere şi prelucrare a datelor, pupulația s epate autorecenza online, de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC, iar chestionarul pentru autorecenzare va fi disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale precum şi în limba engleză.

”Informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populaţiei şi locuinţelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi cu regulamentele de implementare corespunzătoare.

În România, Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, arată INS, potrivit news.ro.

La ce întrebări vom răspune la Recensământul din 2022

Întrebările vor cuprinde mai multe sectoare. Întrebările legate de se vor referi la tipul clădirii, anul construirii ei, sau materialele de construcție ale pereților.

În ceea ce privește locuințele, românii vor fi întrebați despre numărul persoanelor din locuință, tipul locuinței, statutul acesteia, poziția sa în clădire, situația ocupării sale, forma de proprietate, numărul camerelor de locuit, existența băii, bucătăriei, a closetului cu apă, a instalației de canalizare, cea a sistemul de alimentare cu apă rece și caldă, a instalației de alimentare cu apă caldă și a instalației electrice, titlul sub care gospodăria ocupă locuința, numărul gospodăriilor din locuință, dacă locuința are sistem de energie regenerabilă, instalație de aer condiționat, despre combustibilul folosit la gătitul zilnic, modul în care locuința este încălzită, tipul de echipament și combustibilul folosit pentru încălzirea sa, dar și dacă aceasta este termoizolată și reabilitată termic.

Citește și: Cat a costat recensamantul populatiei si locuintelor din 2011

De asemenea, românii vor avea de răspuns la întrebări legate de personaă precum: gen, data nașterii, starea civilă legală, anul căsătoriei, numărul copiilor născuți vii, cel mai înalt nivel de educație absolvit, etnie, religie, localitatea unde locuim în prezent (și motivul pentru care am părăsit o locuință, dacă am părăsit), limba maternă.

În 2022 românii sunt întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemie, potrivit ziare.com.

Ultimul recensământ din România a avut loc în 2011.

ZU TV reia campania LOVE FESTIVAL, începând de la 1 februarie... Vaccinul Pfizer împotriva Covid pentru copii cu vârsta sub 5 ani ar putea fi disponibil până la sfârşitul lui februarie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x