Antena Căutare

REPORTAJ! Diagnostic mortal, dintr-o eroare

Cand a aflat ca sufera de o boala incurabila, Robert si-a cumparat loc de veci si s-a gandit la sinucidere. Un medic de la o clinica privata din Romania i-a pus diagnosticul fatal de atrofie cerebrala si i-a mai dat maximum doi ani de trait. Pentru ultimele luni de viata, doctorul i-a prezis omului activ de 43 de ani, care a pus pe picioare o afacere de succes, ca va suferi de dementa si va ajunge o leguma.

Dupa o luna, barbatul a repetat analizele in Germania si a aflat ca n-are nimic la creier. O femeie de 50 de ani din Bucuresti a fost operata de cancer ovarian, iar, la putin timp dupa interventie, a aflat ca, de fapt, era perfect sanatoasa.

Medicii de la un spital de stat au decis s-o opereze fara sa-i repete analizele pe care le facuse in alta unitate. Diagnosticele puse dupa ureche arunca in disperare si nenorocesc romani in fiecare zi.

Colegiul Medicilor admite erorile ca parte inevitabila a pasilor catre progres si, de aceea, nu da sanctiuni mari doctorilor care gresesc. Pacientii cer rareori dreptate in instanta, pentru ca procesele dureaza mult si costa. Iar daca prejudiciile sunt de natura morala, instantele nu sunt impresionate. Multi dintre cei diagnosticati gresit sunt atat de fericiti ca diagnosticele fatale nu se confirma, incat prefera sa dea uitarii calvarul perioadei in care, desi sanatosi tun, niste medici le-au spus ca sunt pe moarte.

Robert a ajuns la doctor la sfarsitul anului trecut din cauza durerilor de cap puternice. I s-a facut un RMN la o clinica particulara, ca parte a investigatiilor. "Cand au venit rezultatele, fata doctoritei era ingrijorata. Mi-a spus, totusi, destul de senin, ca am atrofie cerebrala, adica creierul se usuca si se micsoreaza rapid. M-a lasat apoi cu rezultatele in brate, fara sa-mi spuna ce sa fac, ce sanse am", isi aminteste cu emotie barbatul. A cerut rapid si parerea altor medici, pe baza aceluiasi RMN, spunandu-le doctorilor ca analizele apartin unui angajat de-ai lui, ca sa afle adevarul necosmetizat.

"Mi-au spus ca mai mult de doi ani respectivul, adica eu, n-o mai duce. Si ca, in cateva luni, se va instala dementa. Mi-am anuntat sotia, baiatul de 18 ani. Voiam sa sesizeze ei daca incep sa o iau razna si eu nu-mi dau seama. Va spun sincer, m-am gandit chiar sa-mi trag un glonte in cap, in caz ca incep sa nu ma mai controlez.
Ma gandeam ca familia sa ramana cu o amintire frumoasa despre mine si sa nu-i chinui. Cand l-am inmormantat pe tatal meu, atunci cand a trebuit sa-i cautam cosciug, haine pentru inmormantare, durerea s-a amplificat. Am zis sa-mi scutesc familia de suferinta si aproape ca mi-am cumparat loc de veci, m-am interesat de cosciug
", povesteste Robert, privind in gol.

Tot articolul, in Jurnalul National

20 de angajati ai unei croitorii s-au intoxicat cu monoxid de carbon... Ministerul Sanatatii: Romania nu este afectata de cresteri ale radiatiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x