Astăzi creștinii de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Puțini sunt cei care știu detalii despre viața acestui sfânt.
S-a născut în secolul al XV-lea și a fost contemporan cu Ștefan cel Mare. La vârsta de 16 ani a fost călugărit. Ulterior a ales să se retragă într-o zonă mai ferită și mai puțin accesibilă oamenilor, undeva în preajma actualei localități Putna. Aici se spune că a descoperit o stâncă, în care a făcut un paraclis.
Credincioșii pot descoperi și astăzi construcția sfântului. Mai mult decât atât, acesta a săpat în piatră și a construit o chilie în care a decis să trăiască.
Ștefan cel Mare a venit la el în anul 1451, când tatăl domnitorului a fost ucis. Daniil Sihastrul a proorocit faptul că acesta va devein domnitor al Moldovei, lucru ce s-a înfăptuit șase ani mai târziu.
La îndemnurile sfântului, Ștefan cel Mare a construit Mănăstirea Putna. Ulterior, sfântul se retrage la în localitatea Voroneț, sub stânca Șoimul, pentru a-și continua viața monahală.
Se spune că după înfrângerea de la Războieni din anul 1476, domnitorul Moldovei a venit la Voroneț pentru a cere sfatul lui Daniil. Acesta i-a spus să continue luptele cu otomanii, căci va birui. Din nou, proorocirile acestuia s-au adeverit. În urma acestei victorii s-a clădit Mănăstirea Voroneț.
Când Daniil Sihastrul a trecut în neființă, Ștefan cel Mare a dat ordin ca acesta să fie înmormântat la Voroneț. Iar pe piatră să fie scris „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil”.
Daniil Sihastrul a fost sfătuitorul domnitorului și l-a încurajat adesea să nu cedeze în lupta împotriva otomanilor, ci să continue să lupte pentru apărarea creștinătății. Mai mult decât atât, acesta a avut numeroși ucenici în Moldova, contribuind semnificativ la menținerea credinței într-o perioadă istorică dificilă. Era considerat un sfânt chiar din timpul vieții, căci avea puteri miraculoase de a vindeca bolnavii și de-a alunga demonii sau diferitele suferințe.