Antena Căutare

E oficial! Românii infectaţi cu noul coronavirus nu mai pot fi obligaţi să stea în spital, în carantină sau izolare

Românii infectaţi cu noul coronavirus nu mai pot fi obligaţi să stea în spital, în carantină sau izolare la domiciliu, indiferent dacă au simptome sau nu. Asta pentru că nu mai există niciun temei legal. Obligaţia era prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătăţii, declarat neconstituţional. 

Peste 61.000 de români sunt acum în carantină instituționalizată sau în izolare la domiciliu. O măsură considerată "o veritabilă privare de libertate", în opinia judecătorilor de la Curtea Constituţională.

"Simpla menţionare a unei măsuri privative de libertate, aşa cum este internarea obligatorie pentru prevenirea răspândirii unor boli transmisibile, nu poate fi considerată suficientă pentru a întruni condiţia legalităţii". Aşa este motivată decizia prin care carantinarea pacienţilor Covid-19, prin ordin de ministru, a fost declarată neconstituţională.

Din toamnă, iar în carantină? Cum putem evita măsuri drastice, în timpul valului doi de coronavirus. Ce recomandă șefa comisiei COVID-19

CCR atrage atenţia că internarea cu forţa a unui pacient este prevăzută în Codul Penal şi în Legea sănătăţii mintale, dar măsura poate fi dispusă doar de judecători, iar ministrul Sănătăţii a impus condiții noi pentru internare, cu "caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat". Prin urmare, se impune stabilirea printr-o lege a condiţiilor de instituire a carantinei.

"Curtea observă că măsurile amintite au efecte severe asupra drepturilor și libertăților persoanei și de aceea reglementările în materie trebuie să îndeplinească, în mod strict, toate condițiile constituționale". mai spun judecătorii CCR.

Sector 7, reacție după ce un consilier îndemna românii să nu mai poarte măști: ”Când te crezi mai deştept decât toţi, s-ar putea să fii mai prost!”

Mai, mult, Curtea precizează că orice persoană trebuie să se bucure de posibilitatea contestării în justiţie a detenţiei de ordin medical într-un termen scurt, astfel încât să poată fi eliberată, în cazul în care se constată că internarea nu este legală.

Sector 7, reacție după ce un consilier îndemna românii să nu mai poarte măști: ”Când te crezi mai deştept decât toţi, s-... Infecția cu noul coronavirus, extrem de periculoasă! Iată cum se pot degrada plămânii unui tânăr care a contractat virus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x