Ne-a murit un simbol! Elena Arnăuțoiu din Nucșoara, eroina anticomunistă. ”Doamne, unde-or fi îngropați frații mei?”

Duminică, 30 iunie, s-a stins din viața Elena Arnăuțoiu din Nucșoara, simbolul rezistenței anticomuniste. Sora faimoșilor frați Toma și Petre Arnăuțoiu a plecat după un secol de viață, cu marele regret că atunci când a trăit nu a putut afla unde sunt coborâte, la cele sfinte, trupurile martirilor, uciși de către comuniști. ”Toma al meu n-a vrut să fie legat la ochi când l-au executat. A zis că vrea să vază glonțul ce-l va ucide, în timp ce urla <>!”

Duminică, 30 iunie, s-a stins din viața Elena Arnăuțoiu din Nucșoara, simbolul rezistenței anticomuniste. Sora faimoșilor frați Toma și Petre Arnăuțoiu a plecat după un secol de viață, cu marele regret că atunci când a trăit nu a putut afla unde sunt coborâte, la cele sfinte, trupurile martirilor, uciși de către comuniști. ”Toma al meu n-a vrut să fie legat la ochi când l-au executat. A zis că dorește să vază glonțul ce-l va ucide, în timp ce urla <<Trăiască Armata Română>>!”

Elena Ion Arnăuțoiu a venit pe lume în a 12-a zi de aprilie, 1919, la Nucșoara, în ceea ce avea să devină epicentrul rezistenței anticomuniste. A crescut pe vremea regalității, când ”exista cinste, omenie și respect”, după avea să declare peste ani. În 1949, multă vreme, până în 1958, frații săi, faimoșii Toma și Petre Arnăuțoiu, au condus rezistența armată, faimosul grup ”Haiducii Muscelului”. Ambii aveau să fie arestați de către comuniști, ca și Elena.

Ne-a murit un simbol! Elena Arnăuțoiu din Nucșoara, eroina anticomunistă. ”Doamne, unde-or fi îngropați frații mei?”

Martirii neamului nostru: Familia Arnăuțoiu. Laurenția și Ion, cu ai lor copilași: Ion, Toma, Elena, Anton și Petre (în brațele mamei)

Petrecea șapte ani în cele mai crunte regimuri concentraționare. În noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, cei doi au fost executați, în închisoarea de la Jilava. „Eram înnebunită când vedeam suferinţa şi chinurile femeilor care erau în celulă cu mine. Dar momentul care m-a marcat cel mai mult a fost ziua în care i-au dus pe fraţii mei Petre şi Toma să-i execute. Am aflat de la cineva acest lucru. Ulterior, la Jilava, în celulă cu mine era şi o cumnată, soţia lui Petre. Într-o zi, a venit o miliţiancă şi ne-a spus că a fost de faţă când l-au executat pe Toma. Această miliţiancă mă cunoştea, pentru că înainte să fie în Miliţie, fusese femeie de serviciu peste drum de casa mea. Şi când m-a văzut pe mine în celulă a rămas uimită. În ziua execuţiei, i-au dus pe toţi pe o bucată de pământ în jurul căreia erau 16 gropi. Primul pe care l-au executat a fost Toma. L-au dus în lanţuri la marginea gropii. A refuzat să fie legat la ochi şi a spus:<<Vreau să văd cu ochii mei glonţul care mă va ucide>>. Ultimele sale cuvinte au fost: <<Trăiască Armata Română!>>. Au tras în el, n-a murit de primul glonţ, l-au aruncat în groapă şi au turnat var peste el, aşa a murit. Ceilalţi 15 au fost executaţi la intervale de câte un sfert de oră”, își amintea, în august, într-un amplu interviu acordat ziarului ”Adevărul”.

Ne-a murit un simbol! Elena Arnăuțoiu din Nucșoara, eroina anticomunistă. ”Doamne, unde-or fi îngropați frații mei?”

S-a stins ultima reprezentantă a grupului de luptători anticomuniști ”Haiducii Muscelului”

Marea dramă a Elenei Arnăuțoiu a fost că nu a reușit să găsească locurile în care au fost îngropați frații și părinții săi. Cu trei ani în urmă, era decorată de către președintele Klaus Iohanis cu Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Dumnezeu să o ierte!

Ultimele știri