Salariul calculat în funcție de plata cu ora, precum în Germania sau Marea Britanie, este propunerea făcută de oamenii din mediul de afaceri românesc, ce susțin posibilitatea adoptării unui venit minim orar și nu lunar, așa cum este în prezent în țara noastră.
Potrivit acestora, această modificare ar corespunde realității unei economii marcate de variații ale cererilor de pe piața internă și internațională, notează economica.net. Propunerea vine în contextul în care ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, afirma recent că salariul minim ar trebui să existe doar în sectorul public, mai scrie sursa citată.
"Apreciem ca obiectivă inițiativa domnului ministru Teodorovici, în legătură cu importanța fixării sau nu a unui salariu minim în sectorul privat, luând în considerare realitățile structurii economice și diferențele de productivitate între diverse sectoare", au afirmat reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), prin intermediul unui comunicat.
AOAR apreciază că specializarea și dezvoltarea serviciilor care asigură o valoare adăugată crescută poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale și nu prin calcule aritmetice (salariu lunar împărțit la 160 ore) a salariului minim orar, mai notează economica.net, permițând astfel o flexibilizare normală a costurilor cu forța de munca și o creștere a competitivității companiilor.
"AOAR solicită Guvernului sa înțeleagă dificultățile cu care se confruntă mediul de afaceri, urmare și a unor decizii guvernamentale, ceea ce face ca realitatea pieței muncii din România să fie una defavorabilă creșterii durabile a economiei românești", au subliniat reprezentanții AOAR, care susțin că, în contextul diferențelor salariale existente între diversele regiuni ale țării, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puțin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii.