De Sfânta Maria Mare, creștinii de pretutindeni se adună în biserici si mănăstiri pentru a o sărbători pe Sfânta Fecioară Maria și a-i mulțumi pentru milostivirea ei. Mulți dintre acești credincioși aleg să plece în pelerinaj la diverse mănăstiri ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. În țara noastră există, în fiecare mare oraș cel puțin o biserică cu acest hram.
Mănăstirea Humorului este una dintre ele. Istorisile despre acestă mănăstire datează de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun. În timpul domniei lui Petru Rareș, Humorul este restaurat, lucrarea fiind săvârșită de logofătul Toader Bubuioc. În interiorul mănăstirii, pe peretele exterior este notat faptul că aceasta datează din 1530, fiind construită din cheltuiala lui Toader Bubuioc și a soției sale.
Despre Mănăstirea Humor
Arhitectura acestei mănăstirii este una aparte, neavând turla pe naos. Lăcașul de cult are pridvorul deschis cu arcade, construcția indicând și existența unor influențe renascentiste. O altă noutate în arhitectura ei este tainița localizată deasupra gropniței. Biserica mănăstirii Humor, alături de bisericile Arbore, Sucevița, Moldovița și Voroneț, este una dintre cele 5 ctitorii pictate atât la interior cât și la exterior. De aceea ele sunt unice în lumea ortodoxă, etalând picturi bizantine.
Picturile din interior cât și cele din exterior au fost realizate de Toma, zugrav de Suceava. Prin valoarea sa, această mănăstire are o pictură spectaculoasă ce o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul. Astfel creștini care ajung în acest loc la marele praznic Adormirea Maicii Domnului se pot închina și admira această pictură.
Din păcate, peretele nordic a fost afectat de timp și o dată cu trecerea acestuia parte din picturi s-au șters. Cu toate acestea, peretele dinspre sud poartă un real tezaur. Absidele bisericii cuprind Cinul care este rugăciunea tuturor sfinților specifică doar picturilor exterioare din Bucovina. Pe fațade se pot observa jocurile de ocnite și arcaturi. La ferestrele gotice bipartite, ancadramentele din piatră sunt dreptunghiulare.
Turnul de apărare care stă în picioare și astăzi a fost înălțat de către Vasile Lupu în 1641. Încă de la început, mănăstirea a avut o valoare culturală imensă datorită Evangheliarului de la Humor cu faimoasa miniatură a domnitorului Ștefan cel Mare și jilțul cu sculpturi de capete de bour.Până în 1991, îndeletnicirile parohiale ale bisericii s-au menținut, moment în care aceasta și-a recăpătat statutul de mănăstire.
Despre pelerinaj
Mănăstirea Humor este situată în Suceava. Creștinii care ajung aici vor avea prilejul să viziteze această oază de liniște și speranță din mijlocul naturii. În 1993, UNESCO a inclus Biserica "Adormirea Maicii Domnului" și "Sf. Gheorghe" a Mănăstirii Humorului în grupul "Bisericile pictate din nordul Moldovei", pe lista patrimoniului cultural mondial.
Aceast lucru oferă credincioșilor un motiv în plus să organizeze un pelerinaj aici de Sfânta Maria Mare. Creștinii se vor putea bucura de sfânta liturghie, rugându-se la Sfânta Fecioară să le călăuzească drumul și să îi ocrotească. Pelerinajele organizate la această mănăstire sunt menite să îi ajute pe creștini să se unească întru rugăciune pentru a o preamări pe Sfânta Fecioară.
Sursă foto: romania-insider.ro, panoramio.ro
Adormirea Maicii Domnului. 15 august, Serpii Maicii Domnului... Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Hram și pelerinaj la Mănăstirea Putna...