În apropierea marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, mii de români postesc și se roagă pentru ocrotirea Sfintei Fecioare și iertarea păcatelor. Această sărbătoare este considerată una dintre cele mai importante din calendarul ortodox. Postul Sfintei Marii este ultimul înainte de postul Crăciunului, indicând că am ajuns la jumătatea anului bisericesc.
Sfânta Maria Mare e prilej de bucurie și ocazia ideală pentru pelerinaje la mănăstirile din țara noastră care poartă acest hram. Mănăstirea Rarău este una dintre ele, ea fiind situată în satul Chiril, din comuna Crucea, județul Suceava. Impun[torul lăcaș de cult a fost ridicat în apropierea Muntelui Rarău, aflându-se la aproximativ 25 de kilometrii de acesta. La această mănăstire poți ajunge fie din Târgu Neamț, fie din Piatra Neamț.
Istoricul Mănăstirii Rarău
Mănăstirea a fost ctitorită în 1538 de domnitorul român Petru Rareș. Acest lăcaș de cult poate deveni adăpostul oricărui drumeț care se avântă într-o aventură în zona Dornelor. Scrierile arată că spre sfârșitul secolului al XV-lea în acest loc a existat o sihăstrie întemeiată de cuviosul Sisoe. Legenda spune că după 1538, când un alt domnitor l-a înlocuit pe Petru Rareș, soția acestuia s-a ascuns în Rarău împreună cu copii săi, primind ocrotirea călugărilor de la această mănăstire.
În semn de mulțumire pentru că i-a protejat familia, voievodul Petru Rareș a înălțat o nouă biserică în locul celei vechi. Așadar s-a conturat schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu. Creștinii care ajung în această zonă, la cota 1.400 vor vedea că există două biserici. Una dintre ele datează de pe vremea lui Petru Rareș, pe când cealaltă este mai nouă, fiind sființită în anul 2000.
Scrierile istorice din acea vreme indică faptul că în 1541, pe când trecea prin aceste locuri, voievodul Petru Rareș a fost uimit de frumusețile naturii și a hotărât să pună bazele unui lăcaș de meditație. El a construit această sfântă mănăstire în semn de mulțumire adusă Domnului pentru victoria ce o avusese împotriva tătarilor. Legenda spune că Petru Rareș și-a ascuns familia și averea în munții Rarăului atunci când au năvălit turcii.
El a îngropat tot ce avea într-o grotă, între stânci, pe care a acoperit-o cu bolovani. El și familia sa au scăpat cu viață, dar nu au mai putut recupera avuția. De aceea, oamenii locului au numit Todirescul “Rarău” după numele domnitorului, iar stâncile ce au protejat-o pe soția sa poartă azi numele de “Pietrele Doamnei”. Mai bine de 200 de ani, credincioșii s-au adunat în Poiana Sihăstriei, rugându-se pentru păcatele lor.
Din nefericire, în 1776 austro-ungarii au cotropit această zonă, fiind mânioși și dezaprobând obiceiul creștin. O altă legendă indică un lucru tare straniu care avea loc la această mănăstire. Se spune că icoana Sfintei Fecioare dispărea din ramă și reapărea la rugăciunile călugărilor de la schit. Călugării de atunci spuneau ca icoana le-a vorbit, zicând că austriecii vor incendia mănăstirea.
Astfel, mai marii bisericii din acele timpuri au hotărât să mute schitul în Moldova. Cu atelaje imense trase de catâri și cai, ei au reușit să ducă întregul inventar pe versantul dinspre apa Bistriței, de cealaltă parte a Rarăului. Un boier înstărit din zonă s-a oferit să îi ajute pe călugări, donând o parte din pământurile sale. Astfel, el i-a pus piatra de temelie și a hotărât să o ridice pe cheltuiala sa. Călugării i-au fost foarte recunoscători boierului Bals pentru ajutprul oferit.
După 1989, numeroși credincioși creștini ai zonei, având binecuvântarea starețului de la Mănăstirea Bistrița-Năsăud, au reușit să reclădească mănăstirea pe vechiul loc, ales de Petru Rareș. În numai doi ani, întreaga construcție a fost gata.
Despre pelerinaj
Creștinii care ajung pe aceste meleaguri sunt îndemnați să viziteze lăcașul de cult ce are nu doar o puternică încărcătură religioasă, ci și una istorică. Vizitatori de pretutindeni poposesc aici, în Poiana Sihăstriei să se bucure de un peisaj feeric, rugându-se în liniște. Acest așezământ curpinde 26 de chilii.
Pentru pelerinii care sosesc la mănăstire există posibilități de cazare, având destinație specială pentru credincioși. Mai mult decât atât, ei nu primesc doar cazare, ci și mesele zilnice. Casa de oaspeți din curtea mănăstirii poate găzdui 150 de pelerini într-o noapte. Dacă te hotărăști să vizitezi această zonă pe data de 15 august pentru a sărbătorii hramul Mănăstirii Rarău, mergi cu gând bun și rugăciune în suflet pentru ca Maica Domnului să te vegheze și ajute în toate.
Sursă foto: basilica.ro, manastireararu.wordpress.ro
SFÂNTA MARIA 2018. Cele mai frumoase MESAJE şi URĂRI pe care le poţi trimite celor dragi în această zi de mare sărbătoar... PANICĂ în spitalele din România! Medicii trag un semnal de ALARMĂ! „Poate fi fatală”...