Antena Căutare

Sindicatele din educaţie suspendă greva. În ce condiții va fi reluată

Sindicatele din educaţie au anunţat luni că greva generală declanşată în data de 22 mai se suspendă.

greva prtofesori bucuresti Galerie
Sindicatele din educaţie suspendă greva. În ce condiții va fi reluată | Profimedia

Sindicaliştii au precizat, însă, că dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă privind salariile din învăţământ, greva va fi reluată.

Citește și: Greva profesorilor. Ce se întâmplă cu elevii după minivacanța de Rusalii. Se întorc sau nu în bănci?

Sindicatele din educaţie suspendă greva. În ce condiții va fi reluată

Potrivit News.ro, ”federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale”, anunţă sindicaliştii.

Ei condiţionează suspendarea protestului de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

- acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

”În situaţia în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă, greva va fi reluată”, avertizează sindicatele.

Potrivit sindicaliștilor, decizia este condiționată de introducerea în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern a prevederilor legate de salariul de bază al profesorului debutant și al acordării primei tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024, notează Digi24.

Citește și: Carmen Harra, previziuni despre greva profesorilor. Ce spune clarvăzătoarea că ar putea urma: “Să vă pregătiți”

Mesajul transmis de ministrul Educației Ligia Deca

Zilele trecute, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că speră ca angajaţii din învăţământ să accepte oferta propusă de Guvern.

„Liderii sindicali au spus că oamenii vor decide, însă având în vedere faptul că aceste solicitări au fost puse masă de către reprezentanţii acestora şi având în vedere importanţa faptului că examenele trebuie să se desfăşoare pentru ca această generaţie de elevi din clasa a VIII-a şi din clasa a XII-a care, să nu uităm, a trecut şi prin doi ani de pandemie, să nu sufere mai mult din punct de vedere educaţional, ei şi familiile lor, cred că avem semnale pozitive.

Nu îmi doresc să cred că în ciuda faptului că am ajuns într-un punct în care tot ceea ce am discutat public vizavi de ceea ce îşi doresc cadrele didactice este îndeplinit prin angajamente ferme, legislative, de către Guvernul României, avem o desconsiderare a dreptului la educaţie al elevilor.

Eu cred că avem nevoie cu toţii să ne gândim în primul rând la ei, nu cred că discuţiile de natură sindicală trebuie să le afecteze în vreun fel parcursul şi cred că acesta este efortul pe care noi toţi l-am făcut”, a declarat Ligia Deca duminică, în briefingul de presă de la finalul şedinţei extraordinare de Guvern, notează News.ro.

În ceea ce priveşte faptul că angajaţii din educaţie care au participat la grevă primesc deja salariile reduse, Deca a răspuns că aceştia şi-au asumat acest lucru, aşa cum au declarat liderii lor de sindicat.

„Inclusiv liderii sindicali, în primele zile de grevă, au afirmat că oamenii şi-au asumat consecinţele legale ale protestului şi anume faptul că zilele în care nu se lucrează nu se primeşte salariu.

Este logic, se poate plăti numai activitatea efectuată. Sigur că prin ceea ce am agreat că vor primi cadrele didactice pentru a le sprijini activitatea şi pentru a le recunoaşte meritul în societate, eu cred că există, în acest moment, suficiente motive pentru a se reîntoarce în clasă. Nu putem recupera decât ceea ce se poate întâmpla legal, în calendarul asumat”, a mai spus ministrul.

Întrebată care vor fi măsurile luate de guvern dacă şi de această dată angajaţii din educaţie vor respinge oferta Executivului, Ligia Deca a răspuns că aşteaptă răspunsul de luni al reprezentanţilor greviştilor şi situaţia din fiecare şcoală, Deca spunând că are „mare încredere în raţiunea şi în empatia cadrelor didactice, mai ales ştiind miza pe care întoarcerea la şcoală o are”.

Întrebată dacă solicitările sindicaliştilor au crescut, pe parcursul grevei, faţă de momentul declanşării protestului, Deca a răspuns: „Să spunem că s-au detaliat pe parcurs”.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Rezultate Loto 11 iunie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Andreea Marin și Delia sunt în topul personalităților care luptă pentru egalitatea de gen, în opinia românilor. Lista co...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x