Antena Căutare

Ce salariu primește un profesor debutant în România. Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor intra în grevă generală

Profesorii au anunțat grevă generală începând cu 22 mai 2023, iar una dintre revendicări se referă la majorarea salariilor. otrivit grilei salariale, un profesor debutant primește un salriu de 2.424 de lei net.

Colaj cu bani și o profesoară Galerie
Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat declanșarea grevei generale a profesorilor pe 22 mai 2023 | Shutterstock

Potrivit grilei salariale pe care a publicat-o edupedu.ro., unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată i se alocă un salariu de bază 4.098 lei brut, adică 2.424 lei net. Un profesor cu 25 de ani experiență ajunge la un salariu de bază de 3.227 lei net lunar. Greva generală va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar.

Citește și: Locul de muncă plătit cu 6.400 de lei brut, unde oamenii vor cu greu să se anagajeze: „Găsim leneși și incompetenți”

Ce salariu încasează un salariu debutant în România

Revendicările grevei în care vor intr profesorii sunt:

„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a recunoscut că salariul unui cadru didactic debutant este mic (2.424 lei net) și că susține revizuirea grilei salariale.

Citește și: Cât vei primi la pensie dacă acum muncești pe 3.000 de lei, salariul minim pe economie

„Ceea ce a ţinut de Ministerul Educaţiei şi anume elaborare a grilor de salarizare, propunerilor de grile cu care se putea merge la Ministerul Muncii la negocierea legii salarizării unitare s-a făcut deja încă de la finalul anului trecut, începutul acestuia. Am demarat procedura de renegociere a contractului colectiv de muncă. O altă felicitare a sindicatelor, s-a finalizat contractul vechi şi atunci trebuie să negociem contractul colectiv de muncă nou. Astea ţin de Ministerul Educaţiei.

Chestiunile legate de refacere a revizuire a legii salarizării unice, legii salarizării publice, ţin de Ministerul Muncii, iar banii care trebuie alocaţi pentru a putea creşte salariile profesorilor trebuie să aibă o validare, în mod firesc, de la Ministerul Finanţelor. Întotdeauna chestiunile care ţin de sisteme publice mari, cum este sistemul de educaţie, care are cei mai mulţi angajaţi în sistem, trebuie rezolvate în formula guvernamentală. Niciodată nu poate Ministerul Educaţiei să rezolve unilateral o chestiune de acest tip”, a declarat Ligia Deca la Digi24.

Rezultate Loto 18 mai 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Cel mai cunoscut hoț din București, care a jefuit vedete și politicieni, s-a sinucis din dragoste. Ce a scris în biletul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x