- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un român din cinci spune că a acceptat cel puţin o dată de-a lungul carierei un job mai prost plătit, iar doi din cinci spun că ar fi dispuşi să accepte un job pe mai puţini bani în schimbul altor avantaje pe care le consideră mai valoroase, precum un program de lucru mai flexibil şi posibilitatea de a lucra de acasă, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, publicat luni.
”Programul de lucru mai lejer şi flexibil, alături de posibilitatea de a lucra de acasă, reprezintă principalul motiv să dea jobul actual pe unul cu salariu mai mic pentru 22% dintre respondenţii dispuşi să accepte o astfel de schimbare. Aproape tot atâţia (21,7%) ar accepta un job mai prost plătit dacă ar avea perspective mai bune de dezvoltare profesională, iar 15,5%, dacă beneficiile extra salariale ar fi mai consistente”, arată studiul publicat luni.
Oportunitatea de a avansa mai rapid în carieră ar conta mai mult decât nivelul noului salariu pentru unul din zece respondenţi (10,5%), urmată de un birou mai aproape de casă (8,6%), un colectiv mai bun (6,2%) sau un brand de angajator mai atractiv (3%).
Unul din cinci români cere o mărire de salariu în primul an de la angajare
Totuşi, datele sondajului arată că doi din zece angajaţi cer o mărire de salariu în decursul primului an de la angajare şi 4 din 10 cer o majorare în al doilea an de la angajare. Doar 7% spun că aşteaptă să treacă măcar doi ani până să ceară şefilor un salariu mai mare, în timp ce restul de o treime nu solicită niciodată o majorare salarială, aşteptând să li se ofere, spun autorii studiului.
Peste jumătate dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi de cât câştigă în prezent la locul de muncă. Aproape o treime dintre respondenţi (31,2%) afirmă că salariul actual este cu până la 25% sub nivelul dorit şi care le acoperă nevoile, în timp ce un sfert afirmă că este chiar cu până la 50% sub nivelul necesar. Mai puţin de o treime (31,7%) susţine că salariul este satisfăcător şi la nivelul dorit şi sub 3% dintre respondenţi afirmă că este peste nivelul dorit şi care le acoperă nevoile.
Atunci când solicită un salariu mai mare, principalele motive invocate sunt: creşterea volumului de muncă (19,5% dintre respondenţi), ori scumpirea nivelului de trai (18%). Alţi 12% invocă vechimea în companie, iar 10% motivează că au primit o ofertă mai bună de job în altă parte.
Unii (6,8%) fac acest lucru invocând majorările salariale din companie, la ceilalţi colegi sau la cei nou-veniţi.
Unul din trei angajatori oferă majorări salariale
De cealaltă parte, unul din trei angajatori oferă de regulă majorări salariale angajaţilor doar în funcţie de performanţele financiare ale companiei. Un sfert acordă aceste măriri anual, însă doar pentru angajaţii care au avut performanţe bune. Doar 18% dintre angajatori aprobă majorări salariale anuale pentru toţi angajaţii, indiferent de performanţele lor sau ale companiei. În schimb, 14% acordă majorări de regulă când angajatul primeşte o contraofertă de la un competitor sau este promovat în companie, iar 11,3% - doar la cererea angajaţilor.
În medie, jumătate dintre angajatori acordă majorări salariale anuale de cel mult 10%, iar sub o treime (31%) aprobă majorări între 10 şi 25%, în funcţie de caz. Alţi 17% majorează salariile în funcţie de rata anuală a inflaţiei.
Potrivit răspunsurilor oferite de către companii, cei mai mulţi dintre angajaţii care îşi doresc negocierea salariului lucrează în departamente precum Vânzări (42,4% dintre răspunsuri), IT (31,1%), Financiar-Contabil (22,6%), Management (22,6%), Producţie (19,8%), Administrativ (16,8%), Marketing (16%) şi Logistică (14,1%). Angajaţii din departamentele Operaţional, Juridic, Audit, Customer Service, Resurse Umane şi Risc sunt mai puţin dispuşi să ceară majorări de salarii.
Sondajul a fost efectuat în perioada 3 - 25 iunie 2019, pe un eşantion de 210 companii şi 1.820 de utilizatori de internet.
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu un număr de peste 2,5 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii şi peste 25.000 de joburi active atât în ţară, cât şi în străinătate
(sursa: news.ro)
Facultățile își așteaptă studenții. Peste 4.000 de locuri la buget pentru admitere 2019 la Universitatea București... Toate pensiile vor fi recalculate. Legea pensiilor a fost promulgată, iar Ministrul Muncii anunță că a început procedura...