Antena Căutare

Spui "La mulţi ani!" celor dragi de Adormirea Maicii Domnului? Iată de ce acest obicei este unul greşit

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, această zi fiind ziua în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului sau, mai exact, trecerea sa în nefiinţă. Astfel, este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria cu trupul la cer

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, această zi fiind ziua în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului sau, mai exact, trecerea sa în nefiinţă. Astfel, este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria cu trupul la cer

Conform tradiţiilor bisericeşti, pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune "La mulţi ani" celor care poartă numele sfintei.

Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sfânta Maria, are loc pe 15 august. Este una dintre cele mai importante sărbători pentru creştinii din întreaga lume.

Adormirea Maicii Domnului se referă la moartea şi înălţarea Ei cu trupul la cer, eveniment despre care nu se găsesc relatări în Sfintele Evanghelii ci doar în tradiţiile Bisericii. Evenimentul înălţării Maicii Domnului la cer este tratat de cei patru părinţi orientali – Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin.

Tradiţii şi obiceiuri care au loc cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” sau „Sfânta Maria”:

- Femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii, rugându-se pentru ei. Acestea trebuie să ducă obiecte de casa preotului pentru a le sfinţi, dar şi vinul şi mâncarea pe care le vor da la pomană mortului.

- Începând cu 15 august se pot face din nou programări de nunţi în Biserică, până în luna noiembrie, atunci când începe Postul Crăciunului.

- Oamenii lucrează mai intens decât în toate lunile de vară până pe 8 septembrie, la Sfânta Maria Mică, pentru că roadele toamnei să fie mai bogate.

- În această zi de sărbătoare, orice floare culeasă de pe câmp sau de lângă orice sunt banal capăta puteri tămăduitoare dacă este pusă la o icoană cu Maica Sfântă.

- Bărbaţii nu trebuie să se scalde în ape curgătoare dacă doresc să aibă o soartă liniştită.

- În toate casele, uşa de la intrare trebuie să fie deschisă pe parcursul întregii zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele credincioşilor, pentru a le binecuvânta.

- Tradiţia spune că ziua de 15 august este cea mai indicată pentru angajarea paznicilor la vii.

- Ziua Sfintei Maria este ultima în care se mai pot aduna plante de leac.

- Dacă în preajma acestei sărbători înfloresc trandafirii, vom avea o toamnă lungă şi călduroasă.

- Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

- Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Îngheţata, desertul periculos, mai ales pentru copii! Cele mai dăunătoare sunt cele cu aromă de fructe: Ce a descoperit ... Meteorologii au anunțat schimbări majore! Cum va fi vremea săptămâna aceasta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x