Dacă sunteţi opriţi în trafic de un poliţist trebuie vă cunoaşteţi foarte bine drepturile! De ce? Pentru a nu fi păcăliţi de eventualele erori strecurate "din greşeală" în interacţiunea cu el. Este clar că nu trebuie să ieşiţi cu faţa şifonată sau cu portofelul gol din cauza amenzilor primite...degeaba!
Care sunt drepturile tale:
1. În primul rând, trebuie să se prezinte atunci când te opreşte! Ai dreptul să îi ceri să îşi arate legitimaţia.
2. Trebuie să îţi spună motivul pentru care te-a oprit. Aşa vei afla dacă este filtru organizat şi ce urmăresc.
3. Dacă este filtru, ai dreptul să ceri ordinul de serviciu în care trebuie să se regăsească data şi între ce ore au voie să îl facă, străzile pe care acţionează şi numele persoanelor care participă la echipaj.
4. Actele pot fi cerute doar cu un motiv. Legea nu mai permite să se oprească maşini, iar apoi să fie căutate problemele demne de amendă.
5. La oprire se trebuie să îţi fie comunicat motivul şi nu poţi fi sancţionat decât pentru acel lucru. Evident, dacă nu ai un portbagaj plin cu arme sau alte lucruri „legale”.
6. Atunci când primeşti amendă ai două locuri unde să semnezi: unul prin care recunoşti fapta şi altul prin care iei la cunoştinţă amenda.
7. De fiecare dată când aveţi un necaz cu poliţia, fie noapte sau zi, puteţi suna la 112 şi să reclamaţi abuzul.
Agentul de pe radar trebuie să aibă întotdeauna la el următoarele acte:
A. Legitimaţia care atestă că au dreptul de a lucra pe maşină de radar care să aibă vizele la zi.
B. Copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul şi seria aparatului.
C. Legitimaţia care atestă faptul că are dreptul de a conduce maşină ministerului de interne, legitimaţie care să fie vizată.
D. Dacă mai fac scandal, le cereţi să va arate „ordinul de serviciu”. Este un fel de foaie de parcurs în care scrie unde au voie să îşi desfăşoare activitatea respectivă, informează ziarulevenimentul.ro.