Antena Căutare

Categoria de tineri care vor primi o indemnizație lunară de 2.522 de lei până la 26 de ani. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Tinerii instituționalizați, care au împlinit vârsta majoratului, pot primi un ajutor financiar din partea autorităților. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ei.

imagine familie
Tinerii instituționalizați, care au împlinit vârsta majoratului, pot primi un ajutor financiar. Ce condiții trebuie să îndeplinească | Shutterstock

Recent, a fost pus în dezbatere publică Ordinul comun între Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament, a indemnizației de sprijin și a indemnizației pentru tineri.

Citește și: Ce spune ministrul Educației, Ligia Deca, despre posibilitatea ca școlile să treacă în online din cauza crizei energetice

Cine și cum poate beneficia de indemnizația lunară de 2.522 de lei. Propunerea se află în dezbatere publică

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse Gabriela Firea a publicat, recent, un mesaj pe rețelele sociale, prin care a anunțat că a fost pus în dezbatere publică un ordin comun pentru tinerii instituționalizați, care au împlinit vârsta de 18 ani. Mai exact, tinerii instituționalizați majori care își continuă școala, într-o formă de învățământ la zi, ori și-au găsit un loc de muncă vor primi lunar o indemnizație în valoare de 2.522 de lei, pe toata durata studiilor, până la vârsta de 26 de ani.

Totodată, se va acorda o indemnizație lunară de sprijin, în valoare de 420 de lei, pe lângă alocația suplimentară lunară de plasament, pentru fiecare copil în parte, în cazul persoanei sau familiei care are în plasament unul sau mai mulți copii.

„Concret, este vorba despre indemnizația lunară pentru tinerii care au împlinit 18 ani și își continuă școala, într-o formă de învățământ la zi, sau care și-au găsit un loc de muncă.

Aceștia vor primi, lunar, o indemnizație de 2.522 de lei, pe toată durata continuării studiilor, până la vârsta de 26 de ani. Cum spuneam, indemnizația se acordă, până la aceeași vârstă, și în situația în care fac dovada că au un loc de muncă.

Citește și: Trucuri simple care te ajută să faci economie la gaze și să rămâi cu mai mulți bani în buzunar

De asemenea, în același ordin comun detaliem și condițiile în care se plătește, în premieră, indemnizația lunară de sprijin acordată persoanei sau familiei care are în plasament unul sau mai mulți copii. Aceasta este în valoare de 420 de lei și se acordă, suplimentar alocației lunare de plasament, pentru fiecare copil în parte.

Este pentru prima dată când sunt recunoscute, inclusiv financiar, efortul și implicarea absolut necondiționate a acestor persoane, care iau în plasament copii, și care până acum nu primeau nicio recompensă materială pentru asta.

Așa cum apreciem cu adevărat munca și dedicarea asistenților maternali, era momentul să arătăm că aceeași prețuire o avem și față de familiile sau persoanele care iau acești copii în plasament”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Noile propuneri, pe lângă alocația lunară de plasament, se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Ultimele date, de la sfârșitul anului 2016, arată că în România existau 57.279 de copii în sistemul de protecție specială a copilului, dintre care 20.291 erau în servicii de tip rezidențial și alți 36.988 erau în servicii de tip familial. De-a lungul timpului, adopțiile au scăzut, din anul 2000 (3.035 adopții internaționale și 1.291 naționale), în timp ce spre 2014-2015, adopțiile au depășit cu puțin este 1.000, notează Libertatea.

Rezultate Loto 16 octombrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Pl... (P) De ce sunt criptomonedele potrivite pentru jocurile de noroc din cazinouri?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x