Antena Căutare

Ce spune ministrul Educației, Ligia Deca, despre posibilitatea ca școlile să treacă în online din cauza crizei energetice

Ministrul Educțaiei, Ligia Deca, a dat asigurări că scenariul revenirii la școala online nu este luat în calcul de oficiali, în ciuda crizei energetice care se anunță.

Colaj cu Ligia Deca și elevi Galerie
ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre situația actuală a școlilor | Shutterstock & Hepta

Ligia Beca a transmis, în cadrul unei coonferine de presă care a avut loc joi, 13 octombrie 2022, că posibilitatea ca școala să treacă din nou în online este total exclucă de Ministerul Educației.

”Ministerul Educaţiei şi eu personal dorim ca şcolile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învăţare. Prioritatea este să păstrăm toate şcolile deschise, indiferent ce se întâmplă pe piaţa energetică”, a spus ministrul Educației.

Ministrul Educației exclude posibilitatea ca școala să treacă iar în online

”Am purtat discuţii cu inspectorii generali pentru asigurarea condiţiilor normale de funcţionare. Nu există din analizele noastre motive de îngrijorare. Dacă sunt cazuri punctuale trebuie aduse la cunoştinţa noastră. Nicio şcoală nu trebuie să închidă pentru că nu îşi poate achita facturile la utilităţi”, a mai precizat ministrul, potrivit news.ro.

În cadrul aceleiați conferințe de presă, Ligia Deca a fost întrebată ce părere are despre învăţatul elevilor în trei schimburi.

Citește și: Cum vor primi elevii note, potrivit noilor reguli. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu: „Dacă ai 3 ore de matematică, vei avea 6 note”

“Din punctul meu de vedere, practica învăţării în trei schimburi nu este una care să ducă la calitate în procesul educaţional, nici micşorarea timpului de învăţare, adică acea oră micşorată la 35 de minute sau la 40. Cred că trebuie să operaţionalizăm prevederile legale pentru crearea unor consorţii şcolare cu şcoli din vecinătate, în aşa fel încât să nu mai avem şcoli care învaţă în trei schimburi”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ce spune Ligia Deca despre uniformele școlare

De asemenea, ministrul Educației a vorbit și despre uniforma șoclară. Ligia Duca a afirmat că Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune în rândul elevilor.

“Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor care au garantat dreptul la educaţie să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu şi-o pot permite. Deci, uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, numai că această uniformă, acolo unde copiii nu şi-o pot permite, trebuie să fie asigurată pentru ca dreptul la educaţie să fie garantat”, a transmis ministrul Educaţiei.

Citește și: Elevii își vor lua „adio” de la mediile de 10 la sport, muzică și desen. Ce schimbări anunță ministrul Educației

De asemenea Ministerului Educaţiei a fost întrebată dacă sunt programe ale Ministerului Educaţiei care ar putea fi puse în pericol de scumpiri.

“Pentru programul Masă caldă deja lucrăm la un act normativ care să suplimenteze numărul de şcoli în program de la 350 la 450. Este pe circuitul de avizare. Apropo de scumpirile care vor apărea. Am cerut să avem o evidenţă vizavi de impact la nivelul şcolilor, unde cred că putem avea un impact este în zona investiţiilor, dar acolo să discutăm, cu Ministerul Fondurilor, pentru că înţeleg că investiţiile din educaţie nu sunt singurele când vorbim despre infrastructură sau achiziţii, nu sunt singurele care pot suferi ca urmare a creşterilor de preţuri în mediul internaţional şi atunci acolo există deja discutate, din câte ştiu, cu Comisia Europeană, nişte mecanisme de compensare”, a explicat ministrul Educaţiei.

Incendiu de proporții în Voluntari, la un depozit. Sunt flăcări şi degajări mari de fum, iar din interior se aud explozi... Imagini cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Oamenii s-au adunat și pupă mâinile acoperite de veșmânt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x