Antena Căutare

Traditie de Anul Nou: Mastile care alunga raul

Din aceeasi traditie, veche de sute de ani, vin si. mastile grotesti. Acele masti folosite pentru a alunga spiritele rele. Astazi sunt putini cei care le mai cunosc insemnatatea si mult mai putini cei care cunosc tehnica prin care ele sunt confectionate. Paul Buta este unul dintre ei. E Singurul mester roman reprezentat prin 12 masti la Muzeul Omului din Paris.

Traditia confectionarii mastilor grotesti e veche de sute de ani. Tinerii satului le purtau pe fata si mergeau din gospodarie in gospodarie, la cumpana dintre ani, ca sa alunge spiritele rele. Paul Buta este unul dintre ultimii mesteri populari, care mai cunoaste tehnica si istoria lor. Le face si acum la fel cum erau facute cu sute de ani in urma. Din scoarta de lemn, din pasla, blana, panza de sac, foi de porumb, coji de nuca sau paie.

Paul Buta este singurul creator de masti populare din Romania, care este reprezentat la Muzeul Omului din Paris prin 12 masti. Iar mesterul transmite mai departe tainele mestesugului copiilor din sat, in atelierul sau de masti de la Muzeul "Vatra cu Dor". Acolo unde lucreaza alaturi de familie, de sotie si de cei doi baieti.

Romania, 1 ianuarie 2013: De 600 de mii de ori „La multi ani, Vasile!”... Traditia Plugusorului de Anul Nou ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x