Antena Căutare

Traditii si obiceiuri de Boboteaza in Maramures

Sarbatoarea Botezului cuprinde, pe langa sfintirea apei, si o serie de credinte populare. De exemplu, se spune ca daca fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna si tin post negru, isi vor visa alesul. In unele colturi din tara, aceste datini s-au pastrat cu sfintenie - tinerii dintr-o comuna din Maramures merg din casa in casa in ajunul Bobotezei ca sa peteasca fetele si sa se asigure ca unul dintre ei ii va aparea fetei in vis.

Satul Valeni a rasunat, azi-noapte, de strigaturile tinerilor neinsurati. Ei s-au imbracat in haine de sarbatoare, au inhamat caii la caruta, apoi au urcat pe dealul cel mai inalt din sat, unde au facut un foc mare si-au inceput sa cheme fetele de maritat.

Au plecat, apoi, din poarta-n poarta ca sa le caute. Cunoscut sub numele de traditia "Braicului", obiceiul presupune ca tinerii sa peteasca fetele din sat.

Traditia spune ca fetele care nu raspund strigaturilor baietilor si nu ii primesc in case sa ramana, simbolic, fara porti la curti. In gospodariile unde sunt intampinati cum se cuvine, petrecerile tin pana in zori.

Un obicei similar are loc si in cateva sate din judetul Bistrita-Nasaud. Tinerii neinsurati, denumiti hati, se costumeaza astfel incat sa nu fie recunoscuti de nimeni si bat din poarta in poarta ca sa vada ce fata este mai buna de maritat.

Tinerii iau in alaiul lor si prietenii sau prietenele care au deja un ales, ca sa ii ajute.

Localnicii dintr-un sat din judetul Caras-Severin profita de noaptea de dinaintea sarbatorii Botezului Domnului pentru a face previziuni cu privire la anul care tocmai a inceput. Ei merg la capatul satului, la raul care vine din Muntii Locvei si fac un foc. Conform previziunilor lor, mostenite din generatie in generatie, vom avea parte de un an bogat.

Petrecere in avans pentru Sfantul Ion... De Boboteaza s-a dat batalia pentru aghiasma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x