Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Paște în România. Ce se împarte de Paști

Tradiții și obiceiuri de Paște în România. Ce se împarte de Paști. Atunci când se împarte de Paște pentru sufletele celor dragi, ouălele roșii se dau de pomană primele, află din articolul a1.ro, ce alte obiceiuri există pentru pomenirea morților la români, specifice sărbătorii de Paște

Tradiții și obiceiuri de Paște în România. Ce se împarte de Paști. Atunci când se împarte de Paște pentru sufletele celor dragi, ouălele roșii se dau de pomană primele, află din articolul a1.ro, ce alte obiceiuri există pentru pomenirea morților la români, specifice sărbătorii de Paște

Pentru că suntem în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, toți creștinii încercă să se pregătească cât mai bine spiritual pentru a primi cum se cuvine lumina sfântă a Învierii Domnului. Pe lângă curățenia ce se face în case și cumpărăturile necesare pentru masa de Paște, trebuie să ne îngrijim și de curățenia sufletească.

Tradiții și obiceiuri de Paște 2019

În Săptămâna Mare nu se munceşte, mai ales de Sfânta Mercurie, când potrivit tradiţiei, a munci de nunta şoarecilor echivalează cu a aduce rozătoarele în casă şi a te lipsi restul anului de bucate pe masă. În Joia verde se cinstesc holdele, iar vineri credincioşii vor sărbători Izvorul Tămăduirii.

Articolul continuă după reclamă

Se spune că acum sunt deschise uşile Raiului, iar persoanele care mor ajung direct acolo, indiferent ce păcate au făcut şi cel ce se naşte în această zi, mai cu seamă când trage clopotul întâia oară la biserică, este un om norocos toată viaţa.

Tradiții și obiceiuri de Paște în România. Ce se împarte de Paști

Tradiția spune că în Lunea albă, în a doua zi de Paște, casele se stropesc cu agheasmă şi se dă de băut la rude. În multe zone, femeile de la ţară dau de pomană pască rămasă de la Paşte şi vin roşu. În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale.

Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri. Se spune că acele fete vor avea noroc tot anul, iar bărbaţii care uită de acest obicei vor fi urmăriţi de ghinion.

Ce se împarte de Paște

Tradiția spune că oul roșu de Paște capătă puteri speciale, el putând vindecă și îndepărta răul. Casa în care se vor afla pe masa de Paști ouă înroșite va fi binecuvântată cu spor, sănătate și armonie.

De Paște, ouăle roșii au întâietate atunci când vine vorba de împărțit pentru sufletele celor dragi. Se spune că ele sunt primele primite de Dumnezeu. Se spune că două persoane care ciocnesc ouă roșii în ziua de Paști se vor întâlni și pe lumea cealaltă și se vor recunoaște una pe cealaltă. Condiția este ca aceste două persoane să rostească în timp ce ciocnesc ouăle: “Hristos a înviat!” și “Adevărat a înviat!”

Ouăle se înroșesc de Paști pentru a ne aminti de jertfa Mântuitorului și de sângele pe care l-a vărsat pentru ca păcatele noastre să ne fie iertate.

Sursă foto: pexels.com

Video. Revoltător! Un șofer de troleibuz din București își plătește facturile în timp ce conduce! Controlul asupra volan... Îți va da fiori pe șira spinării! S-a aflat motivul pentru care s-au pierdut o mamă și fiul ei de 3 ani într-o pădure di...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x