Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce trebuie să faci pe 23 aprilie

Pe 23 aprilile creștinii sărbătoresc Sfântul Gheorghe, ocrotitorul Armatei Române, considerat patron al multor țări, regiuni și orașe. În această zi importantă peste un milion de români își serbează onomastica.

Sfântul Gheorghe cu balaurul
Pe 23 aprilile creștinii sărbătoresc Sfântul Gheorghe, ocrotitorul Armatei Române, considerat patron al multor țări, regiuni și orașe | Shutterstock

Românii de pretudindeni îl pomenesc, vineri, 23 aprilie 2021, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Sfântul Gheorghe mai este cunoscut și pe numele de San-George, considerat un zeu al vegetației, protector al naturii și al animalelelor.

De asemenea, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai menționați sfinți în tradiția creștină, iar numeroase bisericii poartă hramul său. Mai mult decât atât, există o mulțime de orașe din România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos, este prezent Sf. Gheorghe, care apare ucigând balaurul.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

În trecut, ziua de 23 aprilie, denumită popular Sângiorzul vacilor sau Alesul, era sărbătorită timp de trei zile, iar petrecerile se țineau în toi. Obiceiurile și tradițiile din perioada respectivă se ma țin și astăzi în anumite zone ale țării.

De Sfântul Gheorghe, oamenii înfigeau în brazde verzi ramuri de salcie și flori galbene de primăvară, numite calce în Bucovina. În dimineața sau noaptea de 23 aprilie, capul familiei, trebuia să așeze ramuri verzi la stâlpi porților și ai caselor, la ferestrele și ușile locuinței, dar și a grajurilor, în grădini și pe mormintele din cimitir pentru a fi protejați de forțele răului, relatează crestinortodox.ro.

Citește și: Floriile 2021. Tradiții și obiceiuri de Moșii de Florii și Duminica Floriilor

Ramurile verzi erau foarte importante pentru creștini și erau folosite drept leacuri împotriva bolilor. De asemenea, acestea erau puse în mâncarea animalelor pentru a le proteja de duhurile rele.

În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, se spunea că fetele care își doreau să se mărite puteau să își vadă sufletul pereche dacă se priveau noaptea într-un vas cu apă. Tot în dimineața zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiș în pădure pentru a culege mătrăgună și năvalnic, în credința că ele le vor aduce pețitori bogați.

În ziua de 23 aprilie, băieții tineri mergeau într-o dumbravă cu un vas de apă și îl ascundeau într-un loc știu doar de ei, iar la răsăritul soarelui fiecare privea în vas, iar dacă în acesta se afla un fir de iarbă, tinerii considerau că se vor căsători cu fata pe care o iubesc.

Citește și: Mihai Voropchievici, superstiţii despre cadouri. Ce se dă în dar și ce aduce ghinion dacă nu pui un ban alături

Se spune că în ziua de Sfântul Gheorghe nimeni nu trebuie să doarmă pentu că o să fie somnoros tot anul.

"Urzicatul" era un alt obicei practicat de San-George, tinerii considerau că prin această practică vor fi mai ageri, harnici și mai sănătoși tot anul.

Ce nume de sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

George;

Georgeta;

Georgiana;

Geta;

Gina;

Gelu;

Geo;

Gică;

Gherghina;

Iordache;

Giorgiana;

Geluţa;

Geluţu;

Georgi;

Giorgi;

Gheorghiţă;

Gheorghiţa;

Georgel;

Pe 23 aprilie, aproximativ un milion de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 740.000 sunt bărbați și majoritatea dintre ei poartă numele de Gheorghe sau Ghiorghe, iar peste 135.000 de femei poartă numele de Georgeta.

Rezultate Loto 22 aprilie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Grecia a intrat pe lista statelor din zona galbenă. Ce trebuie să știe românii care călătoresc în Statul elen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x