Antena Căutare

Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data de 6 decembrie

Moș Nicolae este una dintre cele mai îndrăgite sărbători. Întotdeauna Moșul vine încărcat cu daruri pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Cu această ocazie s-au născut superstiții și s-au înrădăcinat anumite tradiții.

colaj bătrân cu barcă ca Moș Nicolae care împarte cadouri unei fetițe, fetiță care îi scrie o scrisoare lui Moș nicolae, femeie car eîmpachetează cadouri Galerie
Moș Nicolae vine cu daruri și bucurii, dar și cu superstiții și tradiții | Shutterstock

Sărbătoarea de Sfântul Nicolae vine cu daruri și bucurii, dar și cu superstiții și tradiții puternic înrădăcinate în cultura română.

Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. Românii trebuie să fie atenți la aceste lucruri în data de 6 decembrie

Pentru a atrage norocul de partea lor, conform unei surse, românii trebuie să respecte câteva vorbe din bătrâni.

În primul rând, curățenia. Curățenia din Ajunul zilei de Moș Nicolae este... sfântă. Se spune că Moșul aduce daruri și dulciuri doar copiilor care și-au pregătit ghetuțele cu atenție. Astfel că această grijă s-a extins până la întreaga locuință.

Citește și: Ce cadouri nu e bine să faci de Sfântul Nicolae 2023. Atrag ghinionul și necazul în casă

De asemenea, toți trebuie să fie atenți la comportamentul pe care îl au. Acest lucru este însă valabil pe tot parcursul anului.

După cum cei mici deja știu, Moșul vine călare pe un cal alb, astfel că ei îi pot pregăti un pahar cu apă pentru a-i potoli setea, dar și un morcov pentru calul său.

Din bătrâni se știe că Moș Nicolae aduce nuielușe copiilor răutăcioși. Astfel copiii sunt îndemnați să se poarte cuviincios pentru a nu avea o surpriză neplăcută în ghetuțe.

Totodată, cu ocazia acestei zile de sărbătoare, românii din diferite regiuni asociază fenomenele naturale cu situația meteo din anul viitor. Dacă ninge din abundență în această zi, ar însemna că sezonul de iarnă este plin de ninsori și este geros.

Citește și: Care este povestea lui Moș Nicolae și când îl așteaptă copiii

O altă superstiție este legată de animalele din gospodărie. Se spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, care este considerată ca fiind magică, animalele pot vorbi între ele. Mai mult decât atât, oamenii le-ar putea înțelege.

Cu ocazia Sfântului Nicolae, oamenii pun busuioc sau usturoi în cizmele copiilor, deoarece consideră că acestea le vor aduce noroc și îi vor proteja împotriva energiilor negative.

Un alt obicei este acela de a așeza în vaze, lângă icoane, crenguțe de pomi fructiferi. Dacă aceste crenguțe înfloresc până la finalul anului, următorul an va fi unul roditor din toate punctele de vedere. Totodată se consideră că dacă înfloresc, le-au fost iertate oamenilor din căminul respectiv greșelile făcute de-a lungul anului.

De asemenea, în zonele rurale, în Ajunul sărbătorii, fetele se adună pentru a face plăcinte. La 21:00, băieții intră peste ele și încep petrecerea. A doua zi, de Sfântul Nicolae, băieții se strâng în casa unei gazde pentru a repeta colindele pentru Crăciun și Anul Nou.

Citește și: Zodiile care vor cunoaște fericirea pe 6 decembrie 2023, chiar de Moș Nicolae. Astrele pregătesc surprize pe plan amoros

Conform unei superstiții, iarna începe cu adevărat abia în ziua de Sfântul Nicolae, deoarece atunci își scutură Moșul barba, ceea ce aduce zăpada. Dacă în această zi nu ninge, se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.

Aceste tradiții și superstiții sunt strânse din difefrite părți ale țării. Ele dau un strop de savoare sărbătorilor de iarnă și pot atrage energiile pozitive în viața românilor.

Sfântul Nicolae este considerat protectorul nevoiașilor și al copiilor, astfel că onorându-l cum se cuvine, fiecare ajunge să facă un bine în această zi magică.

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Nicolae

Potrivit unei surse, se spune că Moșul are puterea de a stăpâni apele și de a salva marinarii de la înec, oferind, totodată, protecție soldaților în vremuri de război.

Pentru a nu atrage mânia divină, de Sfântul Nicolae este indicat ca oamenii să nu facă o serie de lucruri.

În ziua de Sfântul Nicolae se spune că este bine să fii iubitor și darnic cu persoanele din jurul tău. Zgârcenia este considerată un mare păcat, care îl mânie pe Sfântul tuturor săracilor. Așadar, pe 6 decembrie este bine să împarți din ce ai și cu cei nevoiași.

Un alt obicei respectat de creștini în ziua Sfântului Nicolae este acela de a nu se certa cu nimeni. Se spune că persoanele care sunt în contradictoriu în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie.

Citește și: Planta magică. Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun

În dimineața zilei de 6 decembrie este bine să oferi un cadou unui sărman. Orice lucru simbolic, chiar și un covrig, îl va face să se simtă mai bine pe acel nevoiaș. De asemenea, în ziua de Sfântul Nicolae nu este bine să folosești mașina de spălat. Munca în această zi de sărbătoare este considerată ofensă la adresa lui Dumnezeu.

Și, nu în ultimul rând, la sărbătoarea Sfântului Nicolae nu ai voie să mănânci carne sau alte preparate de origine animală, fiind încă Postul Crăciunului.

Schema prin care un curier român a făcut avere în Belgia. Acționa doar în zilele de joi, în timpul programului... Un tânăr a primit tratament pentru gripă și a fost trimis acasă, dar a continuat să se simtă tot mai rău. Ce avea de fap...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x