- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De Moș Nicolae este legată o frumoasă legendă. Bătrânelul este sărbătorit pe 6 decembrie, iar această zi marchează, de fapt, trecerea sa în neființă.
Care este legenda lui Moș Nicolae
Potrivit unei surse, Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d.Hr. Creștinii îl serbează pe data de 6 decembrie, aceasta fiind data la care bătrânelul a încetat din viață, în anul 352 d.Hr.
Conform legendei, Nicolae a fost de mic o persoană plină de compasiune față de săraci. Totodată el a dat dovadă de mare devotament față de Sfânta Scriptură, de studiul acesteia.
Acesta a fost crescut în credință și a aprofundat învățăturile religioase la școală. Nicolae a crescut fără părinți, însă și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și ajutorării semenilor săi.
După trecerea în neființă a părinților acestuia, averea lăsată de ei a fost folosită pentru a-i ajuta pe săraci și pentru construirea unei biserici.
Nicolae avea în plan să se călugărească, însă era menit pentru cu totul altceva. El a devenit un model de sfințenie și generozitate pentru comuniatea sa, dând dovadă de compasiune, jertfă și un sprijin de netăgăduit atât pentru cei în nevoie, cât și pentru cei înstăriți. Nicolae a ocrotit și tinerii, și văduvele.
Sfântul Nicolae este sărbătorit ca protectorul copiilor, al săracilor și al călătorilor. Acesta este un exemplu pentru dragostea și dedicarea creștină.
Cum a început tradiția darurilor în ghete
Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Nicolae a salvat trei surori, care trăiau în sărăcie, de planurile tatălui lor. Acesta avea de gând să le vândă, însă Sfântul Nicolae a venit în ajutorul lor.
Sfântul Nicolae le-a lăsat o punguță cu bani la fereastră. Astfel tatăl a reușit să-și mărite fetele și i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutor. Cele trei fete au găsit fericirea, după ce au primit darurile de la Sfântul Nicolae.
Potrivit sursei citate mai sus, tatăl fetelor a vrut să afle cine a fost binefăcătorul familiei, astfel că a stat la pânză. Moș Nicolae s-a urcat atunci pe casă și a aruncat punguța pe horn, evitând să fie văzut. Punguța a ajuns într-o șosetă pusă la uscat. Astfel a luat naștere tradiția de a pune cadourile în șosete, ca mai apoi să fie înlocuite cu ghete - curate și lustruite.
Citește și: Cât costă să-l închiriezi pentru micuții tăi. Moș Crăciun chiar la tine acasă
Generozitatea Sfântului i-a inspirat pe oameni, astfel că tradiția a fost purtată din an în an. Actele sale de caritte și darurile neașteptate reprezintă fundamentul tradiției de la începutul sărbătorilor de iarnă.
Când le împarte cadouri Moș Nicolae copiilor
În fiecare an, Moș Nicolae le împarte cadouri copiilor în seara dintre 5 spre 6 decembrie. El vine de regulă cu dulciuri, fructe și nuci.
Copiii își lustruiesc cu grijă ghetuțele pentru a fi curate în acea seară magică. Astfel vor primi darurile de la Moș. Pentru cei năzdrăvani, acesta poate veni și cu nuielușe. Însă Moș Nicoae, iubitorul copiilor, nu ar întrista nici un copil.
Deși foarte des se spune că Moș Nicolae este fratele lui Moș Crăciun, acest lucru nu este adevărat. Ei au în comun doar dragostea pentru semenii lor și, mai ales, pentru copii.
Citește și: CONCURS "Prăjitură pentru Moș Crăciun". Ce poți câștiga
Moș Nicolae aduce daruri copiilor în noaptea de 5 spre 6 decembrie și le pune în ghetuțe, în timp ce Moș Crăciun sosește în noaptea de 24 spre 25 decembrie și așază darurile sub brad. Pentru copiii năzdrăvani, Moș Nicolae lasă o nuielușă, iar Moș Crăciun, cărbuni.
O altă diferență între cei doi ar fi că Moș Nicolae călătorește pe un cal alb, iar Moș Crăciun este ajutat de o sanie trasă de reni cu puteri miraculoase. Și Moș Nicolae se spune că are un obiect magic: toiagul său. Acesta îl ajută să ajungă la toți copiii din lume într-o singură noapte.
Prețuri la Târgul de Crăciun din Craiova 2023. Cât costă sarmalele, plăcintele, vinul fiert sau o poză cu Moș Crăciun... O româncă a fost desemnată „Omul Anului” în Marea Britanie. Cu ce se ocupă femeia: „Ne face ziua mai frumoasă“...