Antena Căutare

Transhumanta 2013: Un cioban din Brasov a strabatut 1.350 de kilometri cu turma sa de oi

Un cioban din judetul Brasov a reusit o performanta unica: a rescris istoria transhumantei in Muntii Carpati! Baciul a strabatut la pas aproape 1.350 de kilometri, prin cinci tari, cu turma sa de 300 de oi.

Traseul a fost parcurs in 100 de zile, pe pasuni si prin paduri si a culminat cu o intalnire de rang inalt. Ciobanul a dat mana cu insusi presedintele Poloniei, tara unde a lasat mioarele.

Doi ciobani din Romania, alaturi de alti doi din Ucraina si doi din Polonia au reusit sa rescrie, in 100 de zile, istoria transhumantei, in muntii Carpati.

Cristian Suciu, cioban la o stana din comuna brasoveana Rotbav, a fost singurul care a rezistat intregii calatorii. Bacii au plecat din inima Transilvaniei, de-a lungul Lantului Carpatic si au ajuns in Polonia.

Drumul a fost anevoios, dar fiecare kilometru din cei 1.350 parcursi a meritat.

Mioarele din Rodbav au fost donate bacilor din Ucraina. Acestia au oferit, la randul lor, alte 300 de oi care au ajuns in Polonia. Mioarele au ramas acolo si, in schimbul lor, baciul din inima Transilvaniei a primit o rasplata de nepretuit: "Ne-a felicitat presedintele Poloniei. Nici nu credeam ca o sa ajung sa dau mana vreodata cu un presedinte".

Proiectul "Transhumanta 2013" a pornit de la o prietenie legata intre doi frati brasoveni si un fermier polonez. Si pentru ca experienta le-a adus un real succes, nu doar pe plan financiar, ciobanuii au pregatit, deja, alte doua proiecte.

Puteti urmari editiile integrale ale Observatorului pe AntenaPlay.ro.

Esti rac? Maine ar trebui sa vorbesti mai putin, nu prea ai cuvintele la tine! Horoscopul zilei de miercuri, 25 septembr... Neatza: Bautorii de cafea, o carte deschisa pentru psihologi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x