Trei jurnalişti renumiţi, condamnaţi la închisoare pe viaţă! Libertatea de exprimare a presei este aproape inexistentă în această țară

Un tribunal turc a condamnat vineri - la închisoare pe viaţă - trei jurnalişti renuniţi, acuzaţi de legături cu tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. Fraţii Ahmet şi Mehmet Altan şi jurnalista Nazli Ilicak, care neagă orice implicare în puciul eşuat, au fost condamnaţi împreună cu alţi trei acuzaţi la închisoare pe viaţă, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Un tribunal turc a condamnat vineri - la închisoare pe viaţă - trei jurnalişti renuniţi, acuzaţi de legături cu tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. Fraţii Ahmet şi Mehmet Altan şi jurnalista Nazli Ilicak, care neagă orice implicare în puciul eşuat, au fost condamnaţi împreună cu alţi trei acuzaţi la închisoare pe viaţă, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Cei şase acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale”, o trimitere la puciul eşuat care a zguduit Turcia în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, scrie AFP

Reporters Sans Frontières (RSF) a deplâns, pe Twitter, ”o zi neagră” pentru libertatea presei în Turcia.

Luna trecută, un tribunal turc a refuzat să-l elibereze pe Mehmet Altan, în pofida unei hotărâri a Curţii Constituţionale în care se arată că încarcerarea sa a reprezentat o ”încălcare” a drepturilor sale.

Trei jurnalişti renumiţi, condamnaţi la închisoare pe viaţă! Libertatea de exprimare a presei este aproape inexistentă în această țară
Jurnaliștii condamnați

În vârstă de 65 de ani, Mehmet Altan este autorul mai multor lucrări despre politică. El a fost arestat în septembrie 2016, împreună cu fratele său Ahmet, un romancier în vârstă de 67 de ani care a fondat ziarul de opoziţie Taraf.

Ilicak, o jurnalistă şi scriitoare în vârstă de 73 de ani, care a lucrat până în ianuarie 2013 la marele cotidian proguvernamental Sabah, se află în detenţie din iulie 2016.

Celelalte trei persoane condamnate vineri sunt fostul director de marketing al cotidianului Zaman, Yakup Simsek, instructorul de la Academia de Poliţie Sükrü Tugrul Özsengül şi graficianul de la Zaman Fevzi Yazici.

Sursa: News.ro

Ultimele știri