Antena Căutare

Orașul din România în care se înregistrează cea mai mică factură la căldură! Oamenii plătesc puțin și stau în tricou, chiar și iarna

Un oraş de munte din Bihor nu îndură deloc frigul. Ba din contră, sunt zile când oamenii deschid geamurile, să mai iasă căldura din casă. Iar asta nu se vede la factură, pentru că aici gigacaloria are printre cele mai mici preţuri din ţară.

Un oraş de munte din Bihor nu îndură deloc frigul. Ba din contră, sunt zile când oamenii deschid geamurile, să mai iasă căldura din casă. Iar asta nu se vede la factură, pentru că aici gigacaloria are printre cele mai mici preţuri din ţară.

Oraşul Beiuş, căci despre el vorbim, stă pe un imens zăcământ de apă geotermală, descoperit în urmă cu aproape 20 de ani. Iar de atunci este sursa miraculoasă care încălzeşte întreg oraşul.

Copiii de la grădiniţele din Beiuş stau în tricou şi când vine iarna. Încă din prima zi de cursuri, toate unităţile de învăţământ din oraş i-au aşteptat cu caloriferele calde.

”Din luna septembrie-octombrie, depinde de vreme, apa geotermală şi căldura ne dă un confort minunat. Toată lumea în mânecă scurtă. Copiii vin îmbrăcaţi, dar hăinuţele le lăsăm în dulăpioare.”, mărturisește o educatoare.

La factură, nici nu se simte. Chiar dacă e un oraş aflat la poalele munţilor Apuseni, niciunul dintre cei peste zece mii de locuitori nu suferă de frig. Sursa căldurii e cât se poate de naturală. În 2001, s-a descoperit sub oraş o rezervă de apă geotermală considerabilă. Atunci, centralele oraşului au fost modificate astfel încât apă fierbinte adusă de sonde la suprafaţă să încălzească locuinţele.

”În primă fază am racordat insituţiile subordonate primăriei şi aici mă refer la primărie, şcoli, licee, grădiniţe, spital. Economia a fost considerabilă, pentru că s-au redus cam la un sfert cheltuielile legate de energie.”, a declarat primarul Municipiului Beiuș, Petrică Mlendea.

Aşa se face că preţul gigacaloriei la Beiuş este de 95 de lei, cu TVA inclus. La jumătate comparativ, spre exemplu, cu Bucureştiul.

Sistemul de exploatare a apelor geotermale a costat 13 milioane de euro, bani obţinuţi prin fonduri europene. Pe viitor, autorităţile locale vor să amenajeze aici un parc acvatic, tot cu apă termală.

Un bărbat de 54 de ani, lovit în plin de o mașină condusă de o femeie! Medicii n-au mai putut face nimic pentru el... Zeci de persoane rămân fără ajutoarele sociale! Cum s-a ajuns aici! ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x