Antena Căutare

Vacanța de vară de 4 săptămâni, cerința firmelor suedeze pentru ca angajații să rămână productivi

Vara oricine își dorește un concediu mai prelungit pentru a se relaxa și a petrece mai mult timp cu cei dragi, într-o vacanță. Iată ce cer angajatorii suedezi pentru a spori productivitatea angajaților.

Vara oricine își dorește un concediu mai prelungit pentru a se relaxa și a petrece mai mult timp cu cei dragi, într-o vacanță. Iată ce cer angajatorii suedezi pentru a spori productivitatea angajaților.

Noi, românii, ne bucurăm de 21 de zile de concediu plătite pe an. În alte state din Europa, cetățenii de bucură de 4 săptămâni de concediu și asta doar pe timpul verii.

Vacanța de vară de 4 săptămâni în Suedia

Una dintre cele mai plăcute părți ale verii suedeze este faptul că aproape toată lumea își poate lua concediu de o lună, de obicei în perioada lunii iulie. Cei ce muncesc în Suedia primesc aproximativ 30 de zile de concediu pe an la care se adaugă zilele de concediu cu sărbători de-a lungul anului.

Astfel, în anii buni, cum îi numesc suedezii, ei pot ajunge să aibă chiar și 40 de zile de concediu anual. Unele firme oferă angajaților 5 zile de concediu pe an pe lângă cele pe care deja le au, plus o majorare a salariului lunar cu condiția să fie disponibili peste program dacă este nevoie. La final depinde doar de angajat dacă dorește să stea peste program și dacă își termină treaba la timp.

În Scandinavia, unde oamenii se bucură de până la patru săptămâni de vacanţă de vară neîntreruptă, plătită şi protejată legal, multe dintre cele mai mari companii ale regiunii spun că vor să se asigure că angajaţii nu muncesc excesiv.

Firme contactate de Bloomberg susțin că productivitatea este ameninţată dacă angajaţilor nu li se permite să se odihnească şi subliniază că este important ca echipele de management să dea exemplu luându-şi un concediu mai lung.

Una dintre cele mai mari firme de construcţii din Suedia, Skanska, le spune angajaţilor să se „deconecteze“ de la job în timpul vacanţei de vară. Jacob Brikeland, pur­tător de cuvânt al companiei, spune că există o „legătură puternică“ între starea de bine şi performanţă. Iar aceasta are în mare măsură legătură cu „capacitatea de a te relaxa când nu ești la muncă“.

Angajatorii vor oferi vacanță de vară de 4 săptămâni angajaților

Suedia, cea mai mare economie scandinavă, cere companiilor să le permită angajaţilor să-şi ia cel puţin cinci săptămâni de concediu pe an, deşi multe industrii sunt reglementate de acorduri colective ce conferă adesea mai multe zile libere.

Aranjamente similare există şi în restul regiunii. În Europa, concediul mediu anual este de patru săptămâni.

Parlamentarii scandinavi au decis că 15 zile pe an nu sunt suficiente pentru ca populaţia activă să rămână sănătoasă şi productivă. Această atitudine domină în sfera corporate, iar toate companiile importante contactate de Bloomberg susţin că munca excesivă nu este bună pentru un mediu corporate sănătos. Acest lucru este susţinut de studii care arată că angajaţii care simt că muncesc prea mult sunt mai puţini productivi.

Citește și:

Bugetarii vor avea mai multe zile de concediu! Acești angajați își vor putea cumula concediile de la două locuri de muncă

Noi categorii de concedii pentru români! Cine poate beneficia de mai multe zile libere

Sursă foto: pexels.com

Sursă de informare: romaniasuedia.ro

Lege încălcată de sute de mii de români! Aproape nimeni nu știe că este pasibil de o mare amendă!... Craiova: Trei bărbaţi arestaţi preventiv pentru trafic de droguri. Unul dintre ei a fost prins în momentul acțiunii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x