Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii în anul 2021. Orașul cetate ascunde multe lucruri necunoscute, iar acesta este prilejul prin care oamenii de cultură ai orașului le pot pune în valoare.
Oamenii de cultură ai cetății au întocmit deja trasee turistice tematice pe parcursul cărora vizitatorii vor fi fascinați să afle că pășesc pe locuri pe care altădată pasul era purtat de bărci sau că în spatele ferestrelor închise dăinuie povești de dragoste sau idei care ''din nimic au creat o lume nouă''.
Alături de istoricul Ioan Hațegan, muzicologul Luciana Ianculescu derulează proiectul ''Descoperă Timișoara'', care dă culoare spațiilor cetății prin poveștile ce vor fi publicate în curând într-un volum dedicat orașului și personalităților marcante care au trecut pe aici și au lăsat în urmă amintiri ce nu au fost șterse de istorie.
Spre exemplu, foarte puțini, chiar și dintre timișoreni, cunosc faptul că în Biserica Piaristă, care are și o mănăstire, împărăteasa Maria Tereza a participat la o mesă, iar în anul 1809, când Napoleon intra în Viena, Coroana Sfântului Imperiu a fost adusă de la Viena și ascunsă în subsolul acestei biserici.
Castelul Huniade
Castelul Huniade a fost apoi distrus parțial de un cutremur, iar în 1443 Iancu de Hunedoara, care era ban de Severin, voievod al Transilvaniei și regent ales al Ungariei s-a stabilit aici cu familia, unde a rămas timp de 9 ani. În castel se construiesc Sala Cavalerilor, Sala de Marmură. După moartea lui, familia a avut alte nenorociri și deși soției sale i s-a promis că va fi ajutată chiar de fratele ei, a fost trădată. Iancu de Hunedoara a avut doi copii, unul a fost otrăvit, dar Mateiaș scapă și fiind foarte bun strateg, ajunge rege al Ungariei, relatează Luciana Ianculescu.
Sursa: Agerpres
Foto: Pixabay, Agerpres
Horoscopul zilei de 11 decembrie! Berbecii dau dovadă de seriozitate maximă... Epidemie de RUJEOLĂ: Părinții sunt disperați, după ce s-au înregistrat deja 36 de decese! Peste 100 de cazuri noi au fos...