Antena Căutare

VIDEO! Preafericitul Lucian Muresan devine al treilea cardinal din istoria Romaniei

Un inalt ierarh greco-catolic roman, Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica se numara printre cei 22 de noi cardinali la Vatican numiti sambata de catre Papa Benedict al XVI-lea.

Arhiepiscopul major al Bisericii Romane Unite cu Roma, preafericitul Lucian Muresan(foto dreapta), a devenit, astfel, cel de-al treilea cardinal roman dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea, membri ai aceleiasi biserici. In varsta de 80 de ani, preafericitul Lucian a condus eparhia greco-catolica de Maramures in clandestinitate si apoi in libertate. In 1994, el a fost numit arhiepiscop de Papa Ioan Paul al Doilea.

Intre cei ridicati la rangul de cardinal se numara Arhiepiscopul de New York Timothy Dolan, Arhiepiscopul Edwin F. O'Brien de Baltimore, Arhiepiscopul de Toronto Thomas Collins, precum si Episcopul de Hong Kong John Tong Hon si Arhiepiscopul Major George Alencherry din India. Ceilalti clerici provind in Germania, Olanda, Cehia, Romania, Brazilia si Italia.

18 dintre prelatii care au fost numiti cardinali vor avea si dreptul de a vota pentru alegerea noului Papa.

Lucian Muresan s-a nascut si a urmat scoala primara in localitatea natala, apoi a studiat la Baia Mare clasele gimnaziale, o scoala profesionala de prelucrarea lemnului si liceul.

In 1948 Biserica Romana Unita a fost scoasa in afara legii astfel ca timp de 7 ani a lucrat in diverse servicii economice.

Episcopul Márton l-a luat pe Muresan alaturi de alti tineri greco-catolici, in 1955, in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. Sub presiunea autoritatilor comuniste fiecare eparhie a Bisericii Romane Unite a fost exmatriculata. Timp de un an, perioada in care a fost urmarit de Securitate, nu a fost angajat in nicio functie. Acesta sfidat intimidarea si a continuat studiile teologice si si-a sustinut examenele in clandestinitate, dupa care a lucrat in continuare ca functionar, asteptandu-si hirotonirea.

La 19 decembrie 1964 a fost hirotonit preot prin punerea mainilor episcopului auxiliar Ioan Dragomir al Maramuresului. In august 1986, mitropolitul Bisericii Romane Unite, Alexandru Todea, in urma consultarii Capitulului diecezan, l-a numit si instalat pe preotul Lucian Muresan, ordinarius al Episcopiei de Maramures.

Dupa Revolutie si relegalizarea Bisericii Romane Unite, in 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramures. In prezent, Lucian Muresan este Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras.



Foto: EPA/Intact Images

Pericol de inundatii pe strazile fara canalizare din Capitala... Cea mai scazuta temperatura din tara: - 24 de grade Celsius la Negresti, Vaslui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x