Zile libere 2018. Lucrezi de Ziua Muncii? Iată la ce compensații ai dreptul

Zile libere 2018, in care salariații din Romania nu lucreaza sunt reglementate prin Codul muncii. Potrivit legislației din țara noastră, angajatorii sunt obligați să acorde compensații salariaților care sunt nevoiți să se prezinte la lucru în aceste zile libere. 

Zile libere 2018, în care salariații din România nu lucrează sunt reglementate prin Codul muncii. Potrivit legislației din țara noastră, angajatorii sunt obligați să acorde compensații salariaților care sunt nevoiți să se prezinte la lucru în aceste zile libere. În total, în luna mai, sunt trei zile libere în care salariații trebuie să primească liber de la lucru, respectiv una de Ziua Muncii și două de Rusalii.

După cele mai recente modificări aduse Codului muncii, românii s-au bucurat în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale, de o minivacanță de patru zile. După această minivacanță, în 2018 mai sunt nouă zile de sărbătoare legală nelucrătoare, primele dintre ele fiind în luna mai.

Mai exact, în luna mai a acestui an, salariații din țara noastră se bucură de trei zile libere. Așadar, 1 mai, zi în care se sărbătorește Ziua Muncii, pică azi, iar 27 și 28 mai, prima și a doua zi de Rusalii, vor pica duminică, respectiv luni. Astfel, în luna mai, salariații cu program de lucru normal beneficiază de două zile libere, în condițiile în care una din cele trei zile nelucrătoare cade într-o zi de duminică, zi deja liberă pentru acești angajați.

Zile libere 2018. Cum se compensează zilele libere lucrate

Angajatorii au obligația de a acorda aceste zile libere salariaților sau să acorde compensații angajaților care trebuie să se prezinte la lucru. Munca în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală se compensează cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se acordă zile libere, salariații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Ce alte zile libere mai sunt în decursul acestui an

În afară de cele din această lună, în acest an vor mai fi șase zile de sărbătoare legală nelucrătoare și doar cinci vor pica în cursul săptămânii:

1 iunie (Ziua Copilului) - vineri;

15 august (Adormirea Maicii Domnului) - miercuri;

30 noiembrie (Sfântul Andrei) - vineri;

1 decembrie (Ziua Națională a României) - sâmbătă;

25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - marți și miercuri.

sursa: avocatnet.ro

Ultimele știri