Zile libere 2018. Google sărbătorește Ziua internațională a Muncii. 1 mai 2018 mai are un Doodle Google. 1 mai, Ziua Muncii, este sarbatorită în peste 80 de țari de întreaga planetă. Muncitorii din majoritatea țărilor industrializate sărbătoresc 1 Mai, dar la orgine stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore.
Labour Day, Ziua Muncii, este sărbătorită de marele motor de căutare, Google, printr-un doodle special, ce înfățișează o serie de unelte precum: mănuși, trafalet, bocanci, manual de instrucțiuni, cazma, cască de protecție, elemente care te duc cu gândul la muncă.
1 Mai, Ziua Interațională a Muncii este sărbătorită în peste 80 de țări de pe Glob. În 1889, Congresul Internaţionalei a II-a a decretat 1 Mai ca Zi internaţională a muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Primele manifestaţii au avut loc în 1890, atât în SUA, cât şi în principalele ţări europene. De atunci, an de an, în această zi muncitorii au prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă.
Statele Unite şi Canada sărbătoresc Ziua muncii în prima zi de luni a lunii septembrie. În SUA, preşedintele Grover Cleveland (1885-1889 şi 1893-1897) îngrijorat de ameninţarea politică a acestei sărbători create de socialişti a decretat în 1894, ca Ziua muncii să fie marcată în prima zi de luni a lunii septembrie. Şi în anii 50, preşedintele Dwight D. Eisenhower (1953-1961) a continuat aceeaşi politică, declarând ziua de 1 mai, Ziua loialităţii în SUA.
Alte țări în care se sărbătorește Ziua Muncii
In Pakistan: Tocmai muncitorii sunt singurii care nu țin cont de ziua de 1 mai și muncesc și în această zi, în timp ce restul lumii are liber și se distrează.
In Suedia: 1 Mai a devenit o sărbătoare importantă la sfârșitul secolului XIX din cauza partidelor de stânga. În 1938 a devenit sărbătoare publică, dar cu prilejul acestei dați, politicienii de stânga organizează marșuri și țin discursuri.
In Slovenia si Serbia: Ziua Muncii este o zi în care muncitorii și elevii stau acasă, iar locuitorii marilor orașe ies la iarbă verde.
In Jamaica: Ziua Muncii a înlocuit Ziua Imperiului, pe care jamaicanii o sărbătoreau pe 24 mai, în cinstea Reginei Victoria și a emancipării sclavilor din Jamaică.
In Malaezia: Sărbătoarea muncitorilor este cunoscută sub numele de "Hari Buruh", fiind o sărbătoare publică.
In Filipine: Ziua Muncii ște cunoscută sub numele de "Araw ng mga Manggagawa".
In Cuba: Toată lumea are liber, iar mulți oameni asistă la paradele grandioase din capitală Havană sau din alte orașe. De obicei, președintele se adresează poporului.
Marea Britanie: Ziua Muncii se ține în prima zi de luni a lunii mai și are statutul de Bank Holiday (zi nelucratoare).
Australia: Unii australieni sărbătoresc Ziua Muncii în martie, octombrie sau în prima luni din mai.
Nouă Zeelandă: Muncitorii sărbătoresc de obicei în ultima zi din octombrie.
Statele Unite ale Americii: Americanii sărbătoresc Ziua Muncii în prima luni din septembrie și este văzută că sfârșitul oficial al vacanței.
În Cuba, 1 mai Ziua Muncii. Alte țări în care se sărbătorește Ziua Muncii sunt: Norvegia, Grecia, Venezuela, Chile, Peru.
În România, 1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara.
După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.
Detaliul despre telefonul tău la care nu te-ai gândit! Cum îl strici mai repede cu o carcasă!... Noi schimbări la Facebook! Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, despre noul serviciu ce va fi implementat: ”Va fi disponib...