Antena Căutare

Ziua Drapelului 2019. Cum a luat naștere tricolorul românesc și ce simbolizează

Ziua Drapelului 2019 este sărbătorită pe 26 iunie. Află despre simbolul și istoria drapelului României din articolul de pe a1.ro.

Ziua Drapelului 2019 este sărbătorită pe 26 iunie. Află despre simbolul și istoria drapelului României din articolul de pe a1.ro.

Astăzi, 26 iunie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Drapelului 2019. Drapelul este simbolul nostru național ce ne-a dat curaj în momentele grele de luptă și ne-a făcut mândrii de-a lungul anilor. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Astfel, Ziua Drapelului Național a fost adoptată prin legea nr. 96 din 20 mai 1998. În acest fel, autoritățile publice și celelalte instituții ale statului au prilejul de a organiza programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei româneţşti şi ceremonii militare specifice în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

În Capitală, anul acesta, ceremonia va avea loc începând cu ora 09:30, în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, în organizarea MApN, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi cu Primăria Municipiului Bucureşti, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

Cum a luat naștere tricolorul românesc

În 1821, în vremea revoluției lui Tudor Vladimirescu, drapelul revoluționarilor are aceste trei culori. Însă primul pas concret se produce în anul 1834, când domnitorul Alexandru Ghica a cerut sultanului aprobarea pentru utilizarea ca pavilioane ale navelor și drapele ale unităților de luptă un „steag cu faţa roşie, albastră şi galbenă, având şi acesta stele şi pasăre cu cap în mijloc”. Ulterior, culoarea galben a fost pusă în mijloc. Momentul consacrării drapelului se produce atunci când Guvernul revoluționar provizoriu, prin Decretul nr. 1 din 26 iunie 1848, a stabilit că „steagul naţional va avea trei culori: albastru, galben, roşu”, urmând ca deviza scrisă pe flamuri să fie „Dreptate, Frăţie”.

Steagul revoluției a fost sfinţit o zi mai târziu, pe 27 iunie 1848, pentru a fi utilizat de Garda Naţională. Trebuie menționat și faptul că a contat mult în această alegere a steagului și influența revoluției franceze, care și ea și-a avut steagul tricolor având culorile albastru, roșu și alb. Nu este de neglijat nici faptul că liderii pașoptiști au avut strânse legături cu Franța.
După 1860, apare legenda potrivit căreia steagul este alcătuit dintr-un mixaj al steagurilor Moldovei și Țării Românești rezultat din unirea de la 1859. S-a pornit în această asociere de la faptul că Moldova avea pe steagul său culorile roșu și albastru, iar Țara Românească albastru și galben.

Prin Constituția din 1866, la articolul 124 s-a stabilit că drapelul va avea culorile roșu, galben și albastru. În perioada regalității (1881-1947), drapelul a avut și stema regală pe mijloc, iar după instaurarea republicii, în 1948, culorile au fost păstrate, doar în mijloc pe culoarea galbenă a fost pusă stema comunistă a țării. Un moment de mare încărcătură, în care drapelul și-a avut simbolistica sa, a fost cel al revoluției din 1989, când a simbolizat libertatea și aspi­rațiile românilor la libertate. Nu a fost lipsit de sem­nificație faptul că stema comunistă a fost scoasă de pe steag și ulterior înlocuită de noua stemă a României libere și democratice.

În anii ’90, în vâltoarea profundelor transformări ce au clătinat valorile societății româ­nești, s-a simțit nevoia ca reperele care au contribuit la unitatea națiunii române să fie celebrate și cinstite așa cum se cuvine. Din aceste considerente, pe data de 20 mai 1998, prin lege a fost instituită ziua de 26 iunie ca „Zi a Drapelului Național”. De 21 de ani, în România se sărbătorește în această zi de vară drapelul, iar autoritățile, insti­tu­țiile statului organizează ceremonii pentru a marca acest mo­ment, cu scopul conștien­ti­zării de către tânăra generație a importanței prețuirii drapelului tricolor, istoria și țara lor.

Alexandru Ioan Cuza a descris poate cel mai frumos drapelul românesc: „Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României!”

Ce simbolizează tricolorul

Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea. Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Citește și:

De ce albastru, galben şi roşu? DRAPELUL României şi povestea unui stindard încercat de timp şi istorie. Tu ştii ce ţară ne imită tricolorul?

Sursă foto: hepta.ro

Contestații Evaluare Națională 2019. Ce se întâmplă cu notele finale, după contestații... Ce a putut să spună Loredana Chivu despre cazul micuței Sorina. Asistenta TV a postat un mesaj pe Facebook...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x