Antena Căutare

Decizie uriașă în cazul de dopaj al Simonei Halep. Cum a ajuns substanța interzisă în organismul tenismenei

O primă victorie pentru Simona Halep în scandalul dopajului. Potrivit ultimelor date apărute în acest caz, s-a demonstrat cum a ajuns substanța interzisă în organismul tenismenei, fără ca aceasta să o ingereze cu bună știință. Iată explicațiile care schimbă cursul situației!

simona halep cu racheta de tenis in mana Galerie
O primă victorie pentru Simona Halep în scandalul dopajului. Ce noi informații au ieșit la iveală | Profimedia

Simona Halep a primit o suspendare provizorie din partea Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului, după ce, în urma unui control de dopaj efectuat la US Open, testul sportivei a ieșit pozitiv pentru o substanță interzisă denumită Roxadustat.

Informațiile care schimbă cursul anchetei. Cum a ajuns substanța interzisă în organismul Simonei Halep

Tenismena și-a susținut nevinovăția, explicând că nu a luat în mod conștient substanța care se află pe lista interzisă, astfel că a angajat o firmă specializată pentru a demonstra acest lucru. Conform datelor obținute de agenția franceză de toxicologie și farmacologie, Roxadustatul a pătruns în organismul ei printr-un supliment contaminat, a cărui etichetă nu prevedea prezența substanței din clasa EPO.

Citește și: Un cunoscut tenismen susține că a găsit dovada nevinovăției Simonei Halep, în scandalul dopajului. Ce dovezi a prezentat

În suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost identificate surse accidentale de compuși care depășesc criterile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale. Mai exact, deși pe eticheta respectivă nu era indicată prezența Roxadustatului, acesta se regăsea în suplimentele luate de sportivă.

Afirmația îi aparține lui Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. „Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Jura, conform ProSport.

Citește și: Antrenorul Simonei Halep a rupt tăcerea. Care au fost cele cinci cuvinte pe care Patrick Mouratoglou le-a postat pe internet

Ce urmează pentru Simona Halep. Cum poate scăpa de suspendare

Dacă scenariul menționat anterior se adeverește, Simona Halep ar mai trebui să dovedească lipsa intenției de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive, susține Jura, caz în care spotiva ar scăpa de suspendare.

„Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței”, a mai precizat Jura.

Chiar și în urma acestei victorii însă, pentru Halep urmează o serie de etape importante din punct de vedere procedural. „Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, a încheiat Jura. Simona Halep urmează să fie astfel judecată de ITIA, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, iar mai apoi, dacă decizia va fi nefavorabilă, va putea face recurs la TAS, Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în termen de maximum 21 de zile.

Vești proaste despre Pele. Starea lui de sănătate s-a agravat după ce a fost internat cu o infecție respiratorie. Ce se ... Cum și-a impresionat un fotomodel italian echipa favorită de la Cupa Mondială 2022. A apărut într-un costum de baie ined...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x